viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 25.08.23 @ 13:36
OGLAS

Iz Federalnog ministarstva rada i socijalne politike ranije je priopćeno kako je, u skladu sa Zakonom o materijalnoj potpori s djecom u FBiH, zakonski zastupnik djeteta koje je ostvarilo pravo na dječji dodatak dužan obnoviti zahtjev za nastavak ostvarivanja prava na dječji dodatak u mjesecu prije isteka prava.

Obnova postupka podrazumijeva da, ukoliko pravo prestaje zaključno s rujnom, zahtjev za nastavak ostvarivanja prava na dječji dodatak podnosi se u mjesecu kolovozu.

OGLAS

,,Zbog velikog broja upita vezano za obnovu postupka važno nam je naglasiti da nastavak ostvarivanja prava na dječji dodatak ne može započeti prije narednog mjeseca u odnosu na mjesec u kojemu je pravo na dječji dodatak po Zakonu isteklo po prethodno podnesenom zahtjevu. Dakle, ukoliko je zahtjev na osnovu kojega je doneseno rješenje o priznavanju prava na dječji dodatak po Zakonu podnesen u mjesecu listopadu 2022. godine, do prestanka prava dolazi nakon 12 mjeseci, odnosno zaključno s rujnom 2023. godine. U takvoj situaciji, nastavak ostvarivanja prava na dječji dodatak može početi teći tek od mjeseca listopada 2023. godine, pod uvjetom da je zahtjev podnesen u mjesecu kolovozu”, najavio je federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić.

OGLAS

Iz Ministarstva ističu da se obnovljeni zahtjev za ostvarivanje prava podnosi na obrascu propisanom pravilnikom posebno za svako pojedino dijete, koji treba biti potpisan od strane zakonskog zastupnika djeteta u čije se ime podnosi zahtjev.

OGLAS

Uz zahtjev za nastavak ostvarivanja prava na dječji dodatak potrebno je pribaviti i osnovnu dokumentaciju. Detaljne informacije o dokumentaciji nalaze se na web stranici Federalnog ministarstva rada i socijalne politke.

Iz Ministarstva napominju da u situaciji kada uprkos službenom zahtjevu upućenom prema drugim nadležnim institucijama (porezna uprava, službe za zapošljavanje i slično) dolazi do neopravdanog kašnjenja u dostavljanju traženih podataka ili dokumentacije, tada centri za socijalni rad, odnosno općinske službe socijalne zaštite mogu tražiti od podnositelja zahtjeva pribavljanje navedene dokumentacije kojom se dokazuju prihodi kako bi se blagovremeno riješili njihovi zahtjevi, priopćeno je iz Federalnog ministarstva rada i socijalne politike.

Na temelju brojnih upita čitatelja portala viteški.ba, provjerili smo je li i takva praksa u Javnoj ustanovi Centar za socijalni rad u Vitezu. Potvrđeno je, zahtjev se mora obnoviti mjesec pred istek, može i dva mjeseca pred istek, u Centru za socijalni rad su već spremni zahtjevi te se mogu potpisati.

OGLAS
OGLAS
Oglasi
LM