viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
//
ususret lokalnim izborima 2024
Vrijeme objave: 20.09.24 @ 10:05
OGLAS

Prije nešto manje od četiri godine održani su lokalni izbori u Bosni i Hercegovini. Česta tema tada, a tako i tijekom predizborne kampanje za ovogodišnje izbore su nevažeći listići, odnosno broj takvih listića, kako za Općinskog načelnika tako i za Općinsko vijeće.

OGLAS

Rezultati lokalnih izbora 2020. godine potvrđeni su sredinom prosinca te godine. Kada je riječ o broju nevažećih listića na području općine Vitez, a kada govorimo o glasovanju za načelnika, radilo se o čak njih 900. Od toga 514 ih je bilo praznih, dok je 386 njih nevažećih po drugim osnovama. Kada govorimo o postotku nevažećih listića u odnosu na ukupan broj, više od 7,5 % su bili nevažeći listići na ukupno 39 biračkih mjesta. Važećih listića za načelnika općine, a tada su se natjecali Boris Marjanović (HDZ BiH) i Advan Akeljić (SDA), bilo je 10.964 ili 92,41%.

Zanimljiv podatak svakako jest taj da je nešto manji broj nevažećih listića bio za Općinsko vijeće unatoč činjenici da je listić za načelnika općine mnogo jednostavniji. Broj takvih listića na proteklim lokalnim izborima bio je 826, dok je važećih bilo 11.039. Na lokalnim izborima 2020. godine bilo je čak 9 lista za OV, 8 stranačkih i jedna neovisna.

OGLAS

Da podsjetimo, na ovogodišnjim lokalnim izborima koji nas očekuju za točno 16 dana (nedjelja 6. listopada 2024. godine) ponovno su dva kandidata za načelnika. Drugi mandat tražit će HDZ-ov Boris Marjanović dok je SDA ovoga puta za kandidata predložila Muju Traku. Ukupno je šest listi za Općinsko vijeće i to:
– Stranka demokratske akcije (SDA)
– Koalicija HDZ BiH, HSS Stjepana Radića i HKDU
– Hrvatska demokratska zajednica 1990 (HDZ 1990)
– Koalicija SDP, Naša stranka i Demokratska fronta Željka Komšića
– Hrvatska viteška stranka (HVS)
– Hrvatska republikanska stranka (HRS)

OGLAS
OGLAS
OGLAS
Oglasi
LM