viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
//
sponzorirana objava
Vrijeme objave: 04.10.24 @ 23:32
OGLAS

U finišu kampanje na našu adresu je stiglo priopćenje OO HDZ 1990 Vitez, a prenosimo ga u cijelosti:

OGLAS

“Imali smo namjeru na završetku kampanje zahvaliti svim našim sugrađanima, pozvati da iskoriste biračko pravo u nedjelju. Međutim, jutrošnje vijesti su sve što smo planirali gurnule u drugi plan.

Prirodna katastrofa s kojom se od jutros suočavaju gradovi u našoj okolini, a odnijela je ono najvrjednije, ljudske živote, ponukala nas je da razmislimo o tome koliko smo i na državnoj i na kantonalnoj, a osobito na lokalnoj razini nespremni na suočavanje sa katastrofom ovih razmjera.

OGLAS

Centri za civilnu zaštitu su, kako na razini države, tako i na kantonalnoj i općinskoj razini nedovoljno ustrojeni i razvijeni. Ovdje dakle nije riječ o neradu službi, nego o nedostatku ustroja, organizacije, kapaciteta, osposobljenosti. Nerijetko postoje samo na papiru, a mogli bi biti ključ u preveniranju prirodnih katastrofa i ublažavanju njihovih posljedica. Jasno je da se prirodne katastrofe ne mogu spriječiti, niti se iz njih može izići bez ikakvih šteta i gubitaka, no za učinkovito i pravovremeno reagiranje u slučaju istih potrebni su nam jaki lokalni sustavi civilne zaštite. Od jedne velike katastrofe do druge, zaboravljamo njihovu ulogu i zanemarujemo njihov razvoj.

OGLAS

Prirodne katastrofe su usko povezane sa globalnim klimatskim promjenama, a to je čimbenik na koji ne možemo (više) lokalno previše utjecati, te sa manjkom svijesti o ekologiji i generalno zakonima prirode, što se očituje u nebrizi o prirodnim bogatstvima, gradnji na neadekvatnim terenima, preusmjeravanju i/ili bilo kakvom remećenju riječnih tokova, nekontroliranoj sječi šume i ostalim protuprirodnim radnjama.

OGLAS

Posljedice svega navedenog dođu u obliku prirodne katastrofe i onda je sve što nam ostaje pokušaj minimiziranja štete. To je vrijeme kada teret preuzima civilna zaštita, vatrogasci, vojska, volonteri itd. Od svih organizacija, civilna zaštita je, smatramo, najnerazvijenija karika u tom lancu pomoći , a prvi se alarmira u slučaju prirodne katastrofe.

Smatramo da bi svaki centar za civilnu zaštitu, pa tako i naš u Vitezu, trebao reorganizaciju, kako bi adekvatnije mogli odreagirati na nešto poput onoga što je danas zahvatilo gradove naše zemlje. Sustav civilne zaštite, koji podrazumijeva aktivniju ulogu svih pojedinaca, pravnih osoba i državne uprave u području svoje nadležnosti, mogla bi biti dobra osnova za uspostavu idealnog sustava civilne zaštite. Educiranje stanovništva kako postupiti u slučaju katastrofe, pa i educiranje već kroz osnovnu i srednju školu zasigurno bi doprinijelo boljoj reakciji u slučaju nevolje.

Sutra to može biti Vitez, zato je jako važno da se centar za civilnu zaštitu što prije unaprijedi povećanjem kapaciteta, edukacijama, opremom, angažiranjem stručnjaka koji bi radili procjene rizika od prirodne katastrofe i planove reagiranja tijekom istih. Organiziran sustav civilne zaštite bi stanovništvu donio određen osjećaj sigurnosti i povjerenja u službe, što bi uvelike olakšalo rad na terenu.

U moru problema sa vodoopskrbom, infrastrukturom i svemu što muči skoro svaki grad u BiH premalo pozornosti, ulaganja i jačanja smo posvetili toj službi koja je, kao što evo danas vidimo iz prve ruke, jedan od najvažnijih čimbenika u borbi sa prirodnom katastrofom”, navode iz OO HDZ 1990 Vitez.

OGLAS
OGLAS
Oglasi
LM