viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
//
boris marjanović
Vrijeme objave: 27.09.24 @ 18:03
OGLAS

Općina Vitez, na čelu s općinskim načelnikom Borisom Marjanovićem u protekle četiri godine, od kako je Marjanović preuzeo ovu odgovornu dužnost provela je niz razvojnih projekata uloživši višemilijunska sredstva u javnu infrastrukturu.

OGLAS

Sve ovo ne bi bilo moguće bez stabilnog upravljanja javnim financijama, općinskim proračunom koji je od izvršenja za 2021. u iznosu nešto većem od 8 milijuna stigao do plana za tekuću godinu od 15,65 milijuna konvertibilnih maraka. Ulaganja u putnu infrastrukturu bila su najviša, u promatranom razdoblju (od 1.1.2021.) iznosila su više od 4,2 milijuna KM, a odnose se na izgradnju novih prometnica, rekonstrukciju postojećih i redovno održavanje i zimsko čišćenje.

Kada je u pitanju vodovodna mreža uloženo je više od 1,1 milijun KM i to na širenje vodovodne mreže koja je danas dostupna u gotovo svakom domu,) rekonstrukciju mreže i djelomičnu zamjenu azbestno-betonskih cijevi te ugradnju novih pumpi i uvođenje vode s novih izvorišta u gradsko jezgro. Kako je naveo Marjanović za Viteški.ba u ovome mandatu započeli su s dugo čekanom, sustavnom rekonstrukcijom izuzetno dotrajale mreže odvodnje oborinskih i fekalnih voda. U ove poslove uložili su 1,2 milijuna KM. Pri tome su djelomično rekonstruirali postojeću mrežu, gradili novu mrežu u ruralnim naseljima.

OGLAS

S nakanom uštede u općinskom proračunu i kvalitetnije usluge u rekonstrukciju javne rasvjete uloženo je više od pola milijuna KM pri čemu ugrađujemo isključivo rasvjetu s LED tehnologijom. Nova, moderna rasvjeta postavljena duž ulica Hrvatskih branitelja, KPK IV, Petra Svačića, Stjepana Radića, na Gradskom trgu te u ruralnim naseljima. Uz rekonstrukciju u redovito održavanje i rad rasvjete godišnje ulagano više od 200.000 KM. U cilju ostvarenje strateških ciljeva organizirano redovito održavanje javnih površina, građeni su nove sportske terene (u gradu, Jardolu, Gačicama…) i dječja igrališta. Uz navedeno Općina je održavala Gradsku sportsku dvoranu (nabavljen novi semafor, rekonstruirana ograda) i Gradski nogometni stadion (čepiranja terena, gradnja toaleta, obnova svlačionica i izgradnja press lože).

OGLAS

Podrška javnim ustanovama i poduzećima
Općina Vitezje bila partner razvitku javnih ustanova i poduzeća kroz strateške pomoći u radu svima, prije svega JKP Vitkom, gdje smo pomogli nabaviti nove radne strojeve (bager, traktor i kamion). “Sve poslove vezane za njihovu djelatnost smo im putem Općinskog vijeća i dodijelili. Pomogli smo djelomičnu obnovu Gradske knjižnice, nabavku odašiljača za Radio Vitez, nabavku vozila i rendgena za Dom zdravlja te gradnju nove lamele Doma zdravlja. Povećana su izdvajanja za Gradski vrtić kako usluge ne bi poskupjele. Kada je u pitanju Centar za socijalni rad Vitez financijski smo pomogli adaptaciju novih ureda za njihov smještaj kao i niz materijalnih davanja za ugrožene pojedince (porodiljne naknade, socijalne pomoći, sendviči za Rome koji idu u školu i slično)“, kazao je Marjanović.

OGLAS

Iz oblasti mjera prevencije i zaštite od prirodnih nesreća provođene mjere iz oblasti civilne zaštite te pružana potpora radu vatrogasnim društvima kroz dotacije i financiranje nabavke opreme te vozila. Općina je također gradila podzide, čistila korita te pravila obalo-utvrde kraj rijeka i lokalnih potoka uloživši oko 700.000 KM. Ulaganja u energetsko učinkovitost iznosila su više od 250.000 KM. Cjelovitom rekonstrukcijom Gradskog trga centar grada dobio nove obrise, renovirane su podzemne instalacije, betonska galanterija, rasvjeta, klube i hortikultura. Do sada uloženo oko 250.000 KM, a planiramo postaviti urbani mobilijar te fontanu“, zaključuje Marjanović.

Redovite aktivnosti Općine, naglasio je, podrazumijevaju skrb o civilnom sektoru gdje se redovito podržavaju braniteljske udruge, kulturno-sportska te ostala društva, kao i mladi, a sve kroz:
– stipendiranje i pomoć učenicima u iznosu većem od 220.000 godišnje
– pomoć sportskim kolektivima i za održavanju objekata, godišnje više od 200.000 KM
– potpora kulturnim društvima, više od 60.000 godišnje
– sufinanciranje braniteljskih udruga, godišnje 60.000 KM

OGLAS
OGLAS
Oglasi
LM