viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
//
Jednodnevni izlet
Vrijeme objave: 08.07.24 @ 20:04
OGLAS

U nedjelju 7. srpnja 2024. u 5:00 sati ujutro ekipa od 34 planinarki i planinara iz Hrvatskog planinarskog društva Vitez, ali i drugih društava bila je na putu za Romaniju.

OGLAS

Posebno veseli što su sa njima novi članovi društva, ali i oni koji će to tek postati.
U 7:00 dolaze na Romaniju do doma Crvene stijene na 1365 mnv odakle je i polazna točka za najviši vrh Veliki Lupoglav. Organizaciju ovog izleta savjetima, sugestijama i uputama pomogao je predsjednik PD „Glasinac“ iz Sokoca.

Nakon posljednjih priprema, na uspon polaze nešto prije 7:30.
Staza je fenomenalna gotovo cijelim putem u hladovini, a na samoj stazi je nekoliko vidikovaca sa kojih se pruža orlovski pogled i koji su ih ostavljali bez daha.
Staza prava planinarska, odlična, vrhunski markirana s naizmjeničnim usponima i spuštanjima što je mnogima olakšalo put do samoga vrha.
Na vrhu su bili nešto prije 11:30.
Sam vrh Romanije nije atraktivan, „zarobila“ ga ogromna borova stabla koja su im pravila ugodnu hladovinu. Tu ostaju oko 40 minuta i vraćaju se istim putem do početne točke.

OGLAS

Popodne je, već je prilično vruće. U domu ih čeka hladno pivo i slastan gulaš koji su ranije naručili od kuharice Rade, tu su i kolači, kava i ostale delicije. Prijatni i dobronamjerni konobar ima pune ruke posla.
Ispred doma su, odmaraju od današnje divne, gotovo savršene šetnje, lijepo im je. Bliži se polazak kući. Malo se i zapjevalo na kraju. Koja pjesma? Pa to se barem zna: „Hej samo da mi je hladne vode s Romanije“.
Uz pjesmu su krenuli kući. U Vitez su se vratili u kasnim popodnevnim satima.
Ovo je bio sigurno jedan od ljepših jednodnevnih izleta ovoga društva u posljednje vrijeme, pprepričava i piše Tomislav Žuljević, član HPD Vitez.

OGLAS
OGLAS
OGLAS
Oglasi
LM