viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 08.08.23 @ 22:10

Uskoro nam stiže meteorska kiša, a u 2023. godini će ih biti samo dvije. Evo kada je meteorska kiša vidljiva u 2023. godini.

Meteorska kiša koja se još naziva i Perseidi dogodit će se između 12. i 13. kolovoza 2023, a bit će najvidljivija 13. kolovoza.

OGLAS

Meteorsku kišu Perseidi izaziva prolazak Zemlje kroz ostatke preostale nakon prolaska komete Swift-Tuttle 1992. godine. Meteorska kiša Perseidi najgušća je kada zemlja prolazi kroz ‘najprašnjavije’ predjele. Godine u kojima nema previše mjesečine obično imaju više meteora po satu, čak i do 150-200 njih.

OGLAS

,,Meteorska kiša traje od 14. srpnja do 24. kolovoza, ali se najbolje vidi 13. kolovoza. U najjačem periodu, moći će da se vidi i do stotinu meteora po satu”, priopćila je NASA.

OGLAS

Prošle godine, Perseidi meteorska kiša bila je ‘ugrožena’ jakom mjesečinom koja je neke od meteora učinila slabije vidljivim. Ali u 2023., osvijetljenost uslijed Mjeseca bit će samo oko 10%, što znači da će se kiša meteora dobro vidjeti.

Tipični meteoroid Perseidi kreće se brzinom oko 214 tisuća kilometara na sat kada uđe u Zemljinu atmosferu, i tada se naziva meteorom. Većina njih je vrlo mala, veličine zrna pijeska, a skoro nijedan neće pasti na tlo. A kada se to desi, mijenjaju ime u meteoriti, piše Mondo.rs.

Procjenjuje se da Perseidi dostižu temperaturu od oko 1.650 stupnjeva Celzijusa, a postaju vidljivi kada su oko 97 kilometara iznad Zemlje.

Oglasi
LM