viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 25.03.23 @ 08:57
OGLAS

Podizanje kamatnih stopa Američkih Federalnih rezervi za 0,25, ako istu odluku ne bude pratila i Europska centralna banka, neće se odraziti na bankarski sustav u BiH, koji je, uvjeravaju stručnjaci, stabilan. Novo podizanje kamatnih stopa gurnulo bi ekonomiju u recesiju, jer ono nije dovoljno da se inflacija zaustavi, piše BHRT.

OGLAS

Odluka FED-a da podigne kamatne stope neće imati nikakvog uticaja na bankarski sistem BiH, ocjenjuju stručnjaci. Oprezan treba biti prilikom novih investicija, jer su krediti sada skuplji. Nedavno je u BiH došlo do blagog rasta kamata na kredite, ali su optimistične prognoze da će se inflacija usporavati do kraja ove godine.

Sprema se mjera Udruženja banaka BiH 3.13.

OGLAS

Ako ECB podigne referntnu kamatnu stopu porast će EURIBOR, a one kamate koje su ugovorene tako da su Eurobibor plus nešto, jedan ili dva, porast će, jer kad poraste osnovica porast će i i ukupna kamatna stopa kamatnih stopa na kredite jer na to banke imaju pravo. Regulator se sprema napraviti mjeru kojom banke mogu podići kamatnu stopu na kredite onoliko koliko su podigle i na depozite, tako da će to spriječiti neki rast kamata na kredite, a sam bankarski sustav je stabilan – rekao je Berislav Kutle, direktor Udruženja banaka BiH. Situacija bi se mogla jedino promijeniti u slučaju da Europska centralna banka odluči da ponovo podigne kamatne stope. Prema posljednjim podacima inflacija potrošačkih cijena početkom godine iznosila je 14,1 posto.

OGLAS

Trenutna inflacija nije visoka

OGLAS

Očekuje se da će inflacija u prvoj polovini tekuće godine biti povišena te da će se postupno smanjivati tokom cijele 2023. godine. Procjene temeljne inflacije ukazuju da trenutna ukupna inflacija u BiH nije visoka – poručili su iz Centralne banke BiH. Dok se čeka usporavanje inflacije, poput primjera radi u oblasti nekretnina za koje se očekuje smanjenje cijena, to se nažalost neće reflektirati na hranu, koja će i nastaviti da poskupljuje.- Ono što će ubuduće uticati na inflaciju to je cijena hrane, a ona sudjeluje najviše u strukturi potrošnje, mi nemamo svoju hranu, platni deficit u hrani jednak je našoj proizvodnji – kazao je Aleksa Milojević, ekonomist. Inflacija, međutim, smatraju stručnjaci, iako će se usporiti ne može zaustaviti samo rast kamatnih stopa, jer se može lako ekonomija gurnuti u recesiju, što se ističu već i događa u pojedinim zemljama.

OGLAS
OGLAS
Oglasi
LM