viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 27.08.23 @ 15:06
OGLAS

Zahvaljujući društvenim mrežama, možete otkriti brojne korisne informacije koje vam mogu olakšati svakodnevni život. Međutim, prije nego što se odlučite isprobati neke od savjeta i trendova, poželjno je da se dodatno informirate.

Jedan od takvih trendova na društvenim mrežama je i tretman ulja od ruzmarina. Ovaj trend koji obećava dugu i bujnu kosu, pojavio se na TikToku.

OGLAS

Naime, brojni korisnici TikToka preporučuju ulje ruzmarina za ubrzani rast kose, ali i da im je ovo ulje pomoglo kod iritacije tjemena i peruti te smanjio gubitak kose.

OGLAS

No, frizeri i dermatolozi upozoravaju da svoju kosu ne mažete uljem od ruzmarina jer može doći do neželjenih nuspojava, naročito tokom toplih ljetnih dana.

OGLAS

Oni ističu da ulje ruzmarina zaista potiče rast kose, ali da ga treba koristiti s oprezom. Ovo ulje prije nanošenja je potrebno razrijediti i staviti direktno na tjeme ili dijelove na kojima je vaša kosa tanka.

To povećava takozvanu oksigenaciju folikula dlake, čime se povećava učinkovitost ulja. Nakon toga, potrebno je ostaviti ulje da djeluje najmanje pola sata.

Međutim zbog efekta, mnogi se odlučuju da cijelu kosu premažu uljem i drže ih tokom dana i na otvorenom. Ipak, to ne bi trebali raditi bez odgovarajuće zaštite.

Jason Goldberg, direktor aplikacije koja se bavi bookingom tretmana za uljepšavanje SpaSeekers.com navodi da ulje ruzmarina sadrži kiselinu koja je poznata za liječenje oštećenih živaca i tkiva te da ona poboljšava cirkulaciju krvi.

,,Kako su temperature visoke, važno je biti svjestan da će nanošenje bilo kojeg ulja na kožu privući štetne UV zrake i povećati mogućnost oštećenja od sunca – što znači da bi vaš tretman s uljem ruzmarina moglo učiniti više šteta nego korist ako sjedite vani na suncu”, poručio je Goldberg.

Tjeme je posebno osjetljivo te oštećenja mogu biti crvena i bolna. Međutim, nije potrebno u potpunosti izbjegavati ovaj trend, već samo kada ste na otvorenom. U slučaju da ste na otvorenom, preporučuje nošenje šešira ili marame kako biste zaštitili tjeme.

OGLAS
OGLAS
Oglasi
LM