viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 17.05.23 @ 08:12
OGLAS

Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine osvrnulo se u završnoj riječi na dokaze o ubojstvu dva civila i najmanje 12 zarobljenih vojnika u prosincu 1993. godine prilikom napada na područje Križančevog Sela, odnosno Donjih Dubravica kod Viteza.

Na suđenju osmorici bivših pripadnika 325. brigade Armije BiH – Ibrahimu Puriću, Ibrahimu Tarahiji, Nijazu Sivri, Rušitu Nurkoviću, Almiru Sarajliću, Sadiku i Šaćiru Omanoviću te Kasimu Kavazoviću – Tužiteljstvo je podsjetilo na događanja uoči akcije izvedene 22. prosinca 1993. i postrojavanje vojnika u Počulici u noćnim satima pred polazak.

OGLAS

Tužilac Ivan Matešić kazao je da su izvedeni dokazi o stradanju Matilde Pranjković i Kate Alilović kada su pripadnici 325. brigade ušli na područje pod kontrolom Hrvatskog vijeća obrane (HVO).

OGLAS

“Kata Alilović je pogođena u leđa… K-3 je ispričao da mu je Ramić osobno rekao da je on pucao“, kazao je tužitelj, govoreći o Osmanu Ramiću koji je preminuo 1994.

OGLAS

On je naveo da su svjedoci izjavili kako je Pranjković bila među tri osobe na koje su pucali pripadnici 325. brigade.

Tužitelj je naveo da su linije HVO-a i Armije bile vrlo blizu na tom području i da su pripadnici 325. brigade uspjeli na jednom dijelu da prođu ispod položaja HVO-a, uključujući i onih koji u se nalazili u kućama Šafradina, na lokalitetu zvanom Gropčić.

Podsjetio je na dokaze o zarobljavanju vojnika HVO-a koji su se sklonili u jednu kuću u Šafradinima te svjedočenja da su tu bili prisutni Tarahija, Nurković, kao i Sarajlić, Omanovići i Kavazović.

“Dolazi do maltretiranja zarobljenika… Svjedok je vidio kako Sarajlić puca rafal ispred nogu zarobljenika”, naveo je Matešić.

Dodao je da su svjedoci izjavili da su se Sarajlić, Omanovići i Kavazovići dobrovoljno javili da povedu zarobljenike, što im je odobrio Tarahija, kao i svjedoku K-3.

Tužitelj je podsjetio da je K-3 opisao kako su četvorica optuženih odveli grupu zarobljenika stotinjak metara dalje, do kuće Sarajlićevih roditelja, te da je čuo kako Sarajlić zapovijeda pripadnicima HVO-a da uđu u tranše koji se tu nalazio.

K-3 je, kako je naveo tužitelj, čuo kako Sarajlić zapovijeda strijeljanje i vidio da puca. Dodao je da je K-3 rekao da su uperene puške držala i ostala trojica, mada nije vidio da pucaju. Tužitelj je kazao da su četvorica optuženih poslije toga sjeli da jedu, a pridružio im se i Tarahija.

“Kakav je njihov odnos prema tom činu. Ako pratimo K-3, oni jedu poslije toga”, kazao je Matešić.

Tužitelj je naveo imena 27 svjedoka koji su izjavili da su čuli da su Sarajlić i ostali optuženi ubili zarobljenike. On je dodao da su u ovoj akciji ubijena još 64 vojnika HVO-a, ali Tužilaštvo nema dokaza da su bili zarobljeni.

Prema optužnici, Purić je bio zapovjednik 325. brigade, Tarahija zapovjednik Treće bojne ove postrojbe, Sivro i Nurković pomoćnici zapovjednika, a ostali pripadnici brigade.

Prije završne riječi saslušan je posljednji svjedok, Mensud Keleštura, koga je obrana Purića pozvala u okviru dokaza duplike. Keleštura je rekao da je dužnost zapovjednika 325. brigade obavljao do 12. prosinca 1993. i da u prostoriji koju je koristio nije bilo telefona.

Svjedok je objasnio da su u kući u kojoj je bilo smješteno zapovjedništvo bile PTT linija i induktorska veza, ali su se nalazile u centru veze i dežurani.

Iznošenje završnih riječi Tužiteljstva, kao i obrana, nastavlja se 30. svibnja.

OGLAS
OGLAS
Oglasi
LM