viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 18.10.23 @ 08:39

Romano Bolković, urednik i voditelj emisije “1 na 1”, sa Željanom Zovko razgovarao je o tome kakav je stav EP-a prema stanju u Izraelu, kako shvatiti izjavu člana Predsjedništva BiH Komšića o Izraelu i Hamasu te posebno Komšićevu izjavu o veleposlanici Izraela, u kojoj je mjeri poljuljana sigurnost europskog kontinenta, koliko bi preventivna diplomacija mogla utjecati na sigurnost i obranu Europske unije i sprječavanje novih sukoba?

– Prva i osnovna poruka koja je izašla iz EPP-a, od predsjednice Europskog parlamenta i predsjednice Europske komisije bila je oštra osuda terorističkog čina i masakra koji je Hamas učinio s civilima. Taj pogrom koji se desio je naišao na veliku osudu i veliko suosjećanje s Izraelom. Odmah je izvješena izraelska zastava na sjedištima EP-a i EK-a, rekla je Željana Zovko, zastupnica u Europskom parlamentu, prenosi HRT.

OGLAS

Osvrnula se i na reakcije pojedinih europskih zemalja.

– Izuzetna frustracija, tuga i razočarenje da se politizira nešto što je čin za najveće osude, rekla je Zovko.

OGLAS

Smatra da su neki propustili priliku da pokažu žaljenje i suosjećanje s izraelskim narodom.

OGLAS

– Banalizirali su čitavu priču organizacijom prosvjeda kao znak potpore Palestincima, što je naišlo na svaku osudu. Mi vidimo da se u Francuskoj dogodio teroristički čin, što ukazuje da se konačno mora adresirati pitanje antisemitizma koje je goruće pitanje u EU-u, istaknula je Zovko.

“On je tu samo kao figura, trbuhozborac svega radikalnoga što sprječava BiH da ide ka putu pomirenja, raščišćavanja povijesne istine i svega što je dovelo do razdvajanja zajednica u BiH”, kazala je Zovko o Komšiću.

Komšić je najveći uteg Bošnjacima i međunarodnoj zajednici

Zovko je komentirala izjavu Željka Komšića koji je rekao kako je napad Hamasa potrebno staviti “u kontekst”.

– Taj isti Komšić je na krilima priče džihadizma, priče ekstremizma, dobio i osvojio treći mandat. Ne postoji potreba za ekstremnim bošnjačkim političarem jer ga on dobro zamjenjuje, rekla je Zovko.

Kazala je kako taj isti Komšić “nije nikada osudio ritualna ubojstva Hrvata u srednjoj Bosni, nikada nije pozvao da se do kraja istraže odvođenja i ubojstva Hrvata u Bugojnu, nikada nije potegnuo pitanja što se dogodilo u dolini Neretve, nikada nije potegnuo pitanje o postavljanje bombe u Mostaru 1997.”.

Zovko je istaknula kako Komšić relativizira patnju i progon Hrvata iz BiH i pokušava je gurnuti u zaborav kako se ne bi ispitali zločini za koje su odgovorni oni koji su njega doveli na poziciju člana Predsjedništva BiH.

– Nikada nije ništa politički ostvario niti je njegova stranka nešto posebno ostvarila. On je tu samo kao figura, trbuhozborac svega radikalnoga što sprječava BiH da ide ka putu pomirenja, raščišćavanja povijesne istine i svega što je dovelo do razdvajanja zajednica u BiH, rekla je Zovko.

Smatra kako svojim istupima ponižava i banalizira instituciju člana Predsjedništva. Poručila je da “Komšić sablaznim jezikom koji koristi spušta BiH na razinu čaršijskog govora”.

– Vas funkcija obvezuje da se ponašate sukladno njoj. Ako se ne ponašate, apsolutno nije primjereno da sjedite na tom mjestu. Njemu odavno nitko nije uspio pokazati vrata. On je najveća pogreška i uteg Bošnjacima i međunarodnoj zajednici koja ga još uvijek drži i trpi tu, istaknula je.

Europski kontinent nikada nije bio nesigurniji

Zovko je istaknula kako europski kontinent nikada nije bio nesigurniji.

– Nikada nismo imali više otvorenih kriznih žarišta, izbjegličkih tokova…Vidjeli smo u južnom Kavkazu i akciji koju je Azerbajdžan izveo u Gorskom Karabahu da je 120 tisuća Armenaca napustilo svoje domove. Ja sam uporno pozivala da im se dopusti opstanak, da im se dopusti pravo na kulturu i vjeru, međutim jednom blokadom koja je šutke prošla ispod radara međunarodne zajednice oni su izgladnjivani, i na kraju zadnja ofenziva koja je rezultirala progonom Armenaca, rekla je Zovko.

Cijelo gostovanje pogledajte u nastavku:

Oglasi
LM