OGLAS
Vrijeme objave: 03.03.22 @ 15:07
OGLAS

Američki tužitelji su pokrenuli istragu kako bi ustanovili da li postoji negativan utjecaj na djecu i njihovu sigurnost.

OGLAS

Tužitelji iz Kalifornije, Floride, Kentuckyja, Massachusettsa, Nebraske, New Jerseyja, Tennesseeja i Vermonta zajedno rade kako bi utvrdili da li je TikTok prekršio zakon o zaštiti potrošača te ugrozio javnost. Istraga će se baviti potencijalnom štetom nanijetom mladim osobama te njihovoj eventualnoj patnji zbog korištenja aplikacije, kao i onome što TikTok zna o efektima servisa na djecu.

Od TikToka se traže informacije o metodama koje se upotrebljavanju za povećanje korisničkog angažmana među mladim osobama kao što je povećanje vremena koje provode koristeći aplikaciju.

OGLAS

Ova koalicija državnih tužitelja je najavila sličnu istragu u studenom koja se odnosi na kompaniju Meta u čijem su vlasništvu društvene mreže Facebook i Instagram.

OGLAS

Glasnogovornik TikToka je branio sigurnosnu politiku kompanije tvrdeći da štiti mlade korisnike.

OGLAS

“Mi gradimo iskustvo koje će pomoći u zaštiti i očuvanju dobrostanja naše zajednice i cijenimo što se državni tužitelji fokusiraju na sigurnost mlađih korisnika. Rado ćemo pružiti informacije o mnogim zaštitama privatnosti i sigurnosti tinejdžera”, kazao je on.

Istraga je uslijedila nakon što je američki predsjednik Joe Biden najavio da će tehnološke kompanije biti odgovorne za sigurnost djece na internetu.

“Društvene mreže moraju biti odgovorne za nacionalni eksperiment koji provode na našoj djeci kako bi profitirale”, kazao je Biden i pozvao Kongres da ojača zaštitu privatnosti, zabrani ciljano oglašavanje usmjereno na djecu te da zatraži od tehnoloških kompanija da prestanu prikupljati osobne podatke o djeci.

OGLAS
OGLAS
Oglasi
LM