viteski_logo_white
Osmrtnice
Search
Close this search box.
Vrijeme objave: 04.07.23 @ 16:49

Bosna i Hercegovina danas raspolaže s oko 60 posto površine pod šumom. Na postojećoj sirovinskoj osnovi razvila se snažna drvna industrija koja proizvodi širok asortiman proizvoda, izvozno orijentiran i jedina je grana gospodarstva Bosne i Hercegovine koja ostvaruje suficit u međunarodnoj razmjeni.

Zaposleni zadovoljni, njih trenutno više od 25.000, a potrebno ih je još.

Od 1.500 kompanija u drvnoj industriji s područja Bosne i Hercegovine većina je izvozno orijentirana. Uz metalsku, ova industrija već tradicionalno predstavlja stub domaćeg gospodarstva.

U ZDŽ-u svakodnevno se bilježi porast broja kompanija koje se okreću ka finalnom proizvodu za koji kupca traže u zemljama EU. Među njima je i firma iz Žepča čiji izvoz danas čini čak 90 posto i svakodnevno su u potrazi za novom radnom snagom, izvještava Federalna televizija.

,,Država bi trebala malo više razmisliti o srednjim školama, fakultetima i poticajima slanjem usposlenika na edukaciju ne samo u Bosni i Hercegovini nego i u Njemačku, Italiju pogotovo”, kaže Ivica Đuzel, vlasnik privatne drvoprerađivačke kompanije.

U prva tri mjeseca ove godine rast izvoza u ZDŽ-u je preko 11%. Međutim, sam izvoz ovisi o više faktora na koje je neophodno djelovati na vrijeme, zbog čega Vanjskotrgovinska komora radi na umrežavanju domaćih sa stranim kompanijama.

,,Ono što je drvoprerađivačkoj industriji u Bosni i Hercegovini trenutno potrebno je diverzifikacija tržišta, budući da velikim dijelom ovisimo o njemačkom tržištu na kojem je potražnja uslijed ekonomske krize izazvane ratom u Ukrajini pala i do 30%”, navode iz VTK-a.

,,Zbog promjene stila očekujemo da će tu biti pad, ali očekujemo rast u proiozvodnji tapiciranog namještaja u ZDŽ-u. Mislimo da će to u konačnici biti izbalansirano”, navodi Samir Šibonjić, ministar gospodarstva ZDŽ-a.

Najveći problemi drvoprerađivača nalaze se unutar same zemlje kao što je dugo najavljivano smanjenje na opterećenje plaća, ali je neophodno i potaknuti firme koje će proizvoditi proizvode s većom dodanom vrijednosti.

,,Zašto bismo prodali dasku u Njemačku, od koje će netko napraviti stolicu i staviti u dnevni boravak, ako mu mi možemo napraviti stolicu i povećati samu vrijednost proizvoda”, naglašava Đuzel.

,,Smatramo da i u budućnosti mjera zabrane izvoza sirovine (oblovine) ima ekonomsku opravdanost sa ciljem osiguravanja uuvjeta za zaokruženi proizvodni ciklus u drvoprerađivačkoj industriji te očuvanje konkurentnosti drvne industrije u segmentu polufinalnih i finalnih proizvoda od drveta”, ističu iz VTK-a.

Bosna i Hercegovina se danas nalazi u vrhu ljestvice drvoprerađivačkih zemalja, a kako bi se dodatno ojačao izvoz, a samim tim i domaće gospodarstvo, višegodišnji zahtjev članica Asocijacije drvne industrije i šumarstva VTK/STK je da upravo proizvođači finalnih i polufinalnih proizvoda imaju prednost.

Oglasi
LM