viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 06.08.23 @ 06:40
OGLAS

Stabilizacija proizvodnje u sektoru živinarstva utjecala je na pad cijene jaja i do 20 posto u RS-u u odnosu na početak godine, ali i omogućila jedinom domaćem izvozniku iz BiH da na tržište Europske unije plasira oko 10 milijuna komada ove značajne namirnice.

Rekao je ovo Predrag Miličić, vlasnik i direktor jedine kompanije iz BiH koja ima dozvolu za izvoz jaja Agreks iz Donjeg Žabara.

OGLAS

Istaknuo je da su prvi kamioni sa jajima namijenjenim preradi ove godine otišli sredinom veljače.

OGLAS

,,Šest mjeseci prije toga uopće nije bilo izvoza jaja ni u zemlje regije, kao ni na tržište EU, jer su proizvođači prioritet u snabdijevanju dali potrošačima u RS-u i FBiH, rekao je Miličić.

OGLAS

Dodao je da su zadovoljni ostvarenim rezultatima iako je u drugom dijelu srpnja i početkom kolovoza taj izvoz nešto slabiji.

,,Jaja B kategorije, namijenjena industrijskoj proizvodnji, izvozili smo tvornicama u Hrvatskoj i Italiji, a imali smo i jednu pošiljku za češkog partnera, rekao je Miličić.

Naveo je da im izvoz osigurava stratešku prednost nad konkurencijom jer na tržište BiH i regije, odnosno zemalja CEFTA plasiraju jaja stara maksimalno 3-4 dana.

,,U zemlje regije izvozimo konzumna jaja, ali se radi o manjim količinama, kazao je Miličić.

Kada je riječ o izvozu konzumnih jaja na tržište EU, Miličić kaže da su pregovori trenutno u fazi mirovanja.

,,Željeli smo ponovno intenzivirati tu priču, pokrenuti određene aktivnosti sa vlastima entiteta i na nivou BiH, ali veterinarske službe su okupirane problemima koje je prouzrokovala afrička kuga svinja tako da su naši zahtjevi na čekanju. Za nas je ključan izvoz konzumnih jaja na inotržište, jer plasmanom samo jaja za industrijsku preradu mnogo gubimo, naveo je Miličić

OGLAS
OGLAS
Oglasi
LM