viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 17.09.23 @ 15:24

U Crkvi sv. Josipa u Zenici danas je obilježena 30. godišnjica od stradanja zeničkih Hrvata u proteklom ratu, a poslana je i jedinstvena poruka kojom se poziva na mir.

Godišnjica stradanja 135 Hrvata Zenice obilježena je svetom misom koju je predvodio nadbiskup Vrhbosanski i apostolski upravitelj Vojnog ordinarijata Tomo Vukšić, a među zvanicama bio je i veleposlanik Republike Hrvatske u BiH Ivan Sabolić.

OGLAS

U pozdravnoj riječi vjernicima župnik don Davor Topić je kazao da se dostojno i pravedno prisjećaju osoba iz prošlosti koje su hrabro nosile svoj križ i križ svoje obitelji, sela, grada, križ naroda.

OGLAS

,,Kao narod svjesni smo istine i težine ovog događaja i njegove ranjivosti za sve nas. Svjesni rana našeg naroda i svih naroda u našoj zemlji – zato, ako bi trebalo ovu obljetnicu staviti u jedno geslo onda bih svakako volio da to bude: ‘Sjećanje na okrutnost rata – zaziva budućnost mira'”, poručio je don Topić.

OGLAS

Inače, ovo nije prvi put da se u ovoj župi prave programi kojima se propagira mir i međureligijsko razumijevanje te saziva jedinstvo i suživot.

Nadbiskup Vukšić je kazao da je došao moliti za duše onih koji su svoje živote izgubili, ali i moliti za bolji život.

,,Molit ćemo se i za to da se tragedije nikome i nikada ne ponove. Došao sam i da ljudima, koji ovdje žive, govorim o miru, pomirenju, oprostu, stvaranju novog života, stvaranja bolje budućnosti nego prošlost što je bila”, poručio je Vukšić u izjavi medijima.

U svojoj propovijedi vjernicima Vukšić je kao poruku cijelog obraćanja istaknuo važnost oprosta.

,,Poruka je da ljudi trebaju opraštati jedni drugima kao što Bog oprašta sve njihove dugove i da Bog uskraćuje svoj oprost jedino pred zlobnim srcima, koja ne znaju oprostiti svojim dužnicima. Jer samo oprost i pomirenje izgrađuju i jačaju povjerenje”, zaključio je Vukšić.

Oglasi
LM