viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 14.09.23 @ 08:45

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine bi na današnjoj sjednici trebalo razmatrati Nacrt zakona o sudovima BiH, čiji je predlagač Ministarstvo pravde BiH. Sjednica bi trebala početi u 11 sati.

Bilo je predviđeno da nacrt ovog zakona bude razmatran na prošlotjednoj sjednici Vijeća ministara, ali je skinut sa dnevnog reda.

OGLAS

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH i zamjenik predsjedateljice Vijeća ministara BiH Staša Košarac je nakon te sjednice izjavio novinarima kako je na kolegiju Vijeća ministara insistirao na tome da se povuče točka kako je to pisalo u dnevnom redu – zakon o sudovima.

OGLAS

– Iz domena akata koje treba usvojiti iz domena pravosuđa, ne možemo razmatrati, i da je usuglašen, a znate da nije, zakon o sudu ni u jednom drugom aktu ako pritom nemamo pripremljen zakon o Ustavnom sudu BiH – kazao je tada Košarac.

OGLAS

Ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković je nakon te sjednice izjavio kako usuglašavanja još traju, te da postoje dileme oko nadležnosti.

Ocijenio je da je ovo jako važan zakon i da nisu spremni na njegovo usvajanje sve dok u detalje ne definiraju da li je ta nadležnost ekvivalent ili je proširena “i da li je još uvijek funkcionalna kad je riječ o počinjenim krivičnim djelima u oba entiteta“.

– Zato što još uvijek nismo uskladili sve detalje, nismo bili spremni razmatrati ili usvajati ovaj dokument i poslati ga u dalju proceduru – pojasnio je Konaković nakon prošle sjednice.

Vijeće ministara BiH bi sutra trebalo razmatrati Prijedlog odluke o isticanju zastave Europske unije u ministarstvima, upravnim organizacijama i drugim tijelima Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, čiji je predlagač Kabinet predsjedateljice Vijeća ministara BiH.

Predviđeno je i razmatranje Prijedloga odluke o imenovanju bh. koordinatora i zamjenika koordinatora za Instrument pretpristupne pomoći (IPA III) za period 2023.- 2027. godine, kao i Sporazuma o financiranju Programa aktivnosti prekogranične suradnje Bosna i Hercegovina – Srbija za period 2021. – 2027. godina između Europske unije i BiH i Vlade Republike Srbije.

Pred državnim ministrima bi se, između ostalog, trebala naći i Informacija o kretanju makroekonomskih pokazatelja za siječanj – lipanj 2023. godine u BiH, kao i Prijedlog Srednjoročnog programa rada Vijeća ministara BiH 2024. – 2026. godina.

Oglasi
LM