viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 13.11.21 @ 17:36

Danas su viteški ribolovci održali tko zna koju po redu akciju čišćenja dijela vodotoka rijeke Lašve. Prikupljena je i sortirana ogromna količina plastičnog otpada koji će kao i dosada odvesti djelatnici komunalnog poduzeća Vitkom Vitez. Ono što nisu uspjeli je da oslobode dio vodotoka uz samo ušće potoka Kremenik zbog ogromnih nanosa balvana, panjeva i granja, ali su postigli dogovor sa CZ općine Vitez koji će pomoći da se i ovaj dio uspješno završi.

“Malo veći vodostaj i otpad mnogobrojnih divljih deponija sa uzvodnog toka završe u pritokama i rijeci Lašvi. Obzirom na broj registriranih zagađivača rijeka Lašva polako ali neumitno postaje otpadni kanal. Divlje deponije otpada zagađuju tlo i vodu i opasne su po zdravlje jer na nekim, analiziranim lokalitetima, sadrže otrovne elemente, teške metale, fekalije i opasne bakterije. Tlo i voda su nam kontaminirani smećem, otpadnim i oborinskim vodama što ozbiljno ugrožava zdravlje ljudi na ovim područjima. Stanje u ovoj oblasti je više nego alarmantno i zahtijeva što hitnije sistemsko rjašavanje problema nekontrolisanog odlaganja otpada. Nesavjesni građani, industrijski zagađivači, mesnice, zdravstvene ustanove, klaonice, benzinske crpke, poslovni centri… kao i općine od kojih nijedna nema u funkciji separator otpadnih voda, polako ali sigurno ubijamo naše vodotoke, tlo i zrak koji udišemo. Naši zakoni nisu loši, problem je njihovo sprovođenje. Ovo nam je nemoguće riješiti bez međuopćinskog dogovora i uz suradnju svih nadležnih inspekcija. Na desetine prijava, za zagađenja i odlaganje otpada na svakom koraku, smo uputili nadležnim institucijama, ali pomaka nema ili ga mi ne vidimo. Zakonom su propisane novčane kazne za prekršaje za pravne i fizičke osobe od 500 do 50.000 konvertibilnih maraka. Zakon postoji, propisane su i adekvatne kazne, još kad bi se primjenjivale u praksi bilo bi nam svima mnogo bolje. Godinama tražimo da se angažira ovlašteni eko-policajac, a najbolje bi bilo da se na području cijele županije formira ovakva služba koja bi, sigurni smo, vrlo brzo napunila proračun”, kazali su iz USR Vitez.

“Kakva je situacija posljednjih godina više se bavimo ekologijom nego ribolovom. Dio koji pokušavamo održavati je dužine 1 kilometar, a i to je mnogo obzirom na dnevne količine otpada koji pristiže rijekom Lašvom. Ovaj dio rijeke koriste ribolovci, lokalna zajednica, domaći i strani gosti. Održava ga 10-15 uvijek istih članova, volontera, koji se odazivaju na sve akcije. Statut Udruge sportskih ribolovaca Vitez propisuje prava članova, ali isto tako i obaveze te sankcije za neizvršavanje istih”, zaključuje se u priopćenju USR Vitez.

Oglasi
LM