viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 17.07.23 @ 07:49

Kiseljak će u idućem razdoblju postati još poželjnije mjesto za život, a cijene nekretnina mogle bi se lako izjednačiti s onima u glavnom gradu BiH Sarajevu, koji je od Kiseljaka udaljen tek 30-ak km, tvrde predstavnici općinske vlasti koji su na sjednici Općinskog vijeća usvojili i odluku o pristupanju izradi prostornog plana za razdoblje od 2026. do 2046. godine. Postojeći prostorni plan donesen je 2008. godine, a zbog ubrzanog razvoja i urbanizacije Kiseljaka, ali i interesa za ulaganje u poslovne zone, među ostalim i najavljenih preseljena nekoliko tvrtki iz Sarajeva na područje Kiseljaka, pružila se potreba za izradom nove prostorno-planske dokumentacije, prenose mediji.

– Današnji režim gradnje i potreba za gospodarskim razvojem nisu u potpunosti prepoznati tadašnjim prostornim planom, a zbog izgradnje koridora Vc, te je daljnja primjena prostornog plana s usvojenim izmjenama i dopunama otežana zbog novih vrsta namjena površina, poslovnih zona uz koridor Vc, solarnih elektrana i sličnog, koje tadašnji režim građenja, a ni prostorni plan nisu obuhvatili – navode iz Službe za gospodarstvo, urbanizam, zaštitu okoliša i komunalne poslove razloge zbog kojih je napravljen prvi korak prema izradi novog prostornog plana kojim će se definirati razvoj Kiseljaka u idućih 20 godina. Dokumentom koji će obuhvatiti cjelokupan prostor ove općine od 164 četvorna kilometra uredit će prostor u skladu s novim potrebama razvoja mjesta, pri tom imajući u vidu potencijale te rezultate popisa stanovništva iz 2013. godine koji će se koristiti umjesto onih iz 1991. koji se nalaze u postojećem prostornom planu. Dokument bi trebao biti završen u idućih godinu dana, istaknuto je prilikom usvajanja odluke o pristupanju njegovoj izradi.

OGLAS

Vijećnici su prihvatili i odluku o davanju suglasnosti načelniku Mladenu Mišuriću Ramljaku za potpisivanje povelje o prijateljstvu s Gradom Lipikom u Republici Hrvatskoj. Kiseljak će tako formalizirati još jedno prijateljstvo, a osim gospodarskih i kulturnih veza koje će se jačati poveljom o prijateljstvu koju su čelnici Grada Lipika već potpisali, Kiseljaku i Lipiku zajedničko je i bogatstvo prirodnih mineralnih voda, sarajevskog kiseljaka i lipičkog studenca. Vijeće je, uz ostalo, dalo suglasnost o dodjeli plaketa u povodu Dana općine. Dobitnici su poduzeće Galant i Hacienda de la Vida. Uz plakete koje dodjeljuje Općinsko vijeće, na svečanoj sjednici koja će se održati u povodu Dana općine Kiseljak dodijelit će se i povelje i zahvalnice pojedincima, poduzećima i institucijama zaslužnim za razvoj Kiseljaka, ali i za pokazanu humanost. Dobitnici nagrada bit će poznati na svečanoj sjednici koja će se održati uoči Dana općine. Sjednica OV-a Kiseljak, na kojoj su donesene spomenute odluke, prva je održana u novoizgrađenoj Vijećnici koja će biti službeno otvorena u sklopu programa skorog obilježavanja Dana općine.

OGLAS
Oglasi
LM