viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 19.07.22 @ 20:09

Požar u Parku prirode Blidinje na Čvrsnici još bukti, a veliki problem predstavlja to što je riječ o nepristupačnom terenu, angažirani na gašenju požara teško dolaze do pojedinih dijelova zahvaćenih požarom.

Situacija na Blidinju je puno teža nego na područjima zahvaćenim požarom oko Boračkog jezera. U ovom parku prirode već je pričinjena velika šteta, a strahuje se od ekološke katastrofe. Pojedini su u bojazni da je požar već izmakao kontroli, a ranije danas bio je angažiran kanader iz Hrvatske.

OGLAS

Zapovjednik Javne vatrogasne brigade Posušje Mario Čutura je jučer, 18. srpnja, za Bljesak.info izjavio da su kasno angažirane letjelice za gašenje požara.

OGLAS

Situacija oko Boračkog jezera, popularne turističke destinacije, je bolja, jer se požar uspijeva staviti pod kontrolu. Situacija je kritična na pojedinim mjestima, miniranim područjima i onima kojima helikopteri, koji se koriste za gašenje vatre, ne mogu pristupiti zbog dalekovoda. Požari na navedenom području Hercegovine aktivni su od posljednjeg vikenda.

OGLAS

Federacija Bosne i Hercegovine još nije nabavila letjelice za gašenje velikih požara na nepristupačnim mjestima. Entitetska vlast je obećavala da će letjelice biti nabavljene.

Tako da gašenje požara često ovisi o Oružanim snagama (OS), ali njihov angažman mora odobriti Predsjedništvo Bosne i Hercegovine. Nedavno se dešavalo da jedan od članova Predsjedništva, Milorad Dodik (SNSD) onemogućava taj angažman. Vatrenom stihijom je obuhvaćen veliki dio Europe – Portugal, Španjolska, Francuska i Grčka. Sve se to dešava u trenutku kada je Europa pogođena toplotnim valom.

Oglasi
LM