viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 24.05.23 @ 15:38
OGLAS

Federalna fitosanitarna inspekcija na graničnom prijelazu (GP) Domaljevac-Šamac je dana 23.5.2023. godine, zbog neispunjavanja fitosanitarnih uvjeta za uvoz, zabranila uvoz pošiljke kivija neto težine 7,5 tona porijeklom iz Italije.

OGLAS

Naime, u postupku fitosanitarnog pregleda pošiljki koje sadrže drveni materijal za pakiranje u međunarodnom prometu, utvrđeno je da drvene palete za nisu tretirane i označene u skladu s važećim zakonskim propisima, odnosno da nisu provedene propisane mjere s ciljem uništenja štetnih mikroorganizama.

Shodno tome, a u skladu sa Zakonom o zaštiti zdravlja bilja („Službeni glasnik BiH“, broj 23/03), Pravilnikom o fitosanitarnim zahtjevima za drveni materijal za pakovanje u međunarodnom prometu („Službeni glasnik BiH“, broj: 60/12), te Zakonom o inspekcijama FBiH („Službene novine FBiH“, broj 73/14 i 19/2017 – odluka US), uvoz kontrolirane pošiljke ukupne težine 7,5 tona je zabranjen, te je naloženo njeno vraćanje, odnosno uništavanje na propisan način u slučaju da povrat nije moguć.

OGLAS
OGLAS
OGLAS
Oglasi
LM