viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Autor objave: Rezultat - tinejdžeri koje treba liječiti
Vrijeme objave: 17.12.23 @ 16:15
OGLAS

Pametni mobilni telefoni osvojili su posljednjih godina čovječanstvo i postali sastavni dio života ljudi, ali i djece. Znanstvenici i liječnici došli su do poražavajućih saznanja da smartphonei osim što drastično mijenjaju svijet i društvo, pogubno djeluju i na djecu i to na način koji nitko nije očekivao.

Oni tvrde da kad pametni telefon date u ruke svojoj djeci to je kao da ste im dali gram kokaina. Tvrde da se stvara ista ovisnost kao što je on od droge ili alkohola. Iako pruža mogućnost da budete hiper-povezani, davanje pametnog telefona djeci može da proizvede veoma štetne efekte. Vrhunski stručnjak za bolesti ovisnosti Mandi Saligari je 2017. godine sugerirala da kada djetetu date pametni telefon to je kao da mu „dajete gram kokaina“. Ona je objasnila da Snapchat i Instagram mogu biti jednako opasni u stvaranju ovisnosti kod tinejdžera kao droga i alkohol. Kao rezultat, imamo tinejdžere koje treba liječiti. Saligari je rekla da se vrijeme provedeno ispred ekrana mobilnih telefona često zanemaruje kao potencijalno sredstvo izazivanja ovianosti kod mladih i da treba hitno poduzeti mjere protiv ove ovisnosti. “Uvijek kažem ljudima, kada djetetu dajete tablet ili telefon, zapravo im dajete flašu vina ili gram kokaina”, rekla je i dodala „Zašto posvećujemo toliko manje pažnje tim stvarima nego drogi i alkoholu kada djeluju na iste moždane impulse?“, upitala je Saligari.

OGLAS

Ona je naglasila da roditelji više ne mogu da kontroliraju svoju djecu kada je u pitanju upotreba mobilnog telefona. Studije pokazuju da 4 od 10 roditelja ne uspijeva da spriječi svoju djecu da koriste smartphone. I čini se da se stvari pogoršavaju, jer čak i mlađa deca, do šest godina, izuzetno dobro upravljaju tabletom ili mobilnim telefonom. Saligari tvrdi da je najbolji način za sprječavanje i suzbijanje ovisnosti od mobilnih telefona uvođenje strogih pravila, i kod kuće i u školi. Ovaj program se naziva “pametna anestezija” i zahjteva upotrebu mobilnog telefona samo kad je to potrebno. Sigurno jer da će se djeca i tinejdžeri u početku buniti i prolaziti krizu sličnu bilo kojem ovisniku, ali roditelji trebaju da ostanu dosljedni i vrlo čvrsti i ne popuštaju, unatoč plakanju i moljenju djece. Jedino tako možete spasiti djetinjstvo svog sina ili kćeri!

OGLAS
OGLAS
OGLAS
Oglasi
LM