viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 21.12.23 @ 08:33

Završeno je ročište u Sudu Bosne i Hercegovine na kojem je razmatran prijedlog Tužiteljstva BiH koje je od Suda zatražilo određivanje jednomjesečnog pritvora suspendiranom predsjedniku Suda BiH Ranku Debevcu i bivšem ravnatelju Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) BiH Osmanu Mehmedagiću.

Oni su uhićeni, a sumnjiče se za zloupotrebu položaja ili ovlaštenja u vezi sa krivotvorenjem ili uništavanjem službenih isprava.

OGLAS

Tužiteljstvo ih tereti za navodno nezakonito prisluškivanje određenih sudija Suda BiH tokom 2020. godine, kao i nekih uposlenika Tužiteljstva BiH.

OGLAS

Tužiteljstvo je pritvor zatražilo zbog opasnosti da bi boravkom na slobodi mogli ometati istragu utjecajem na svjedoke ili sakriti ili uništiti dokaze važne za krivični postupak.

OGLAS

Obrane osumnjičenih tražile su da se ovaj prijedlog Tužiteljstva odbije, jer, kako su utvrdili, Tužiteljstvo nema dokaza ni za osnovanu sumnju, ali su opreza radi, predložili Sudu da im umjesto pritvora odredi mjere zabrane sastajanja sa određenim osobama, te komuniciranje o predmetu sa bilo kim osim sa svojim braniteljima.

Oglasi
LM