viteski_logo_white
Osmrtnice
Vrijeme objave: 19.06.23 @ 08:48

Uprava za inspekcijske poslove Crne Gore pripćila je kako je od 2018. godine, od kada se sprovodi nadzor o zabrani pušenja u ugostiteljskim objektima, izrekla skoro 657.000 eura kazni.

Iz Uprave za inspekcije poslove su kazali da je inspekcija od 2018. do lipnja ove godine izdala više od 2,2 tisuće prekršajnih naloga, prenosi CdM.

Kako su istaknuli, prethodne godine, u kojima je zabilježena pojava koronavirusa, donekle su doprinijele manjem poštovanju zabrane upotrebe duhanskih proizvoda u zatvorenom prostoru, iz razloga što su inspekcijski nadzori bili usmjereni na suzbijanje pojave novih zaraznih bolesti.

,,Kršenja se u većini inspekcijskih nadzora odnose na upotrebu duhanskih proizvoda, kao i izlaganje sekundarnom duhanskom dimu osoba u zatvorenom prostoru ugostiteljskih objekata”, rekli su iz UIP-a agencije MINA.

Izvršeni inspekcijski pregledi

Oni su pokazali da su tokom prošle godine inspektori izvršili 3.353 inspekcijskih pregleda i izdali 693 prekršajna naloga, u iznosu od 212,07 tisuća eura i podnijeli 135 zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka područnim sudovima za prekršaje.

Kako su naveli, turistička inspekcija je za samo prvih pet mjeseci ove godine izvršila 2.597 kontrola, pri čemu je konstatirano 325 nepravilnosti.

,,Izdato je 495 prekršajnih naloga, u novčanom iznosu od 138,75 tisuća eura”, naveli su iz UIP-a.

Prema njihovim riječima, inspektori su podnijeli 47 zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka, piše CdM.

Nepravilnosti su se odnosile na konzumaciju duhanskih proizvoda u zatvorenom prostoru ugostiteljskog objekta ili neisticanje oznaka o zabrani upotrebe duhanskih proizvoda.

Iz UiP-a su rekli da je, na osnovu Zakona o ograničavanju upotrebe duhanskih proizvoda, Turistička inspekcija 2021. godine izvršila 2.691 kontrolu, pri čemu je konstatirano 216 nepravilnosti, koje su sankcionirane sa 309 prekršajnih naloga u iznosu od 85,95 tisućaa eura.

Povećanje novčanih kazni

Iz crnogorske inspekcije su kazali da turistička inspekcija daje maksimum u suzbijanju upotrebe duhanskih proizvoda u ugostiteljskim objektima, o čemu, kako su rekli, svjedoče rezultati inspekcije.

Oni smatraju kako bi povećanje propisanih novčanih kazni, kako za ugostitelje, tako i za goste koji krše zabranu, utjecalo na smanjenje upotrebe duhanskih proizvoda u zatvorenom prostoru ugostiteljskih objekata.

Oglasi