viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 08.06.22 @ 09:22

,,Sljedećeg tjedna bit će pokrenuta posebna publikacija, ‘Knjiga krvnika’, sustav kojim će se prikupljati podaci o ratnim zločinima, zločincima iz ruske vojske”, rekao je Zelenski u videoporuci

Ukrajina će pokrenuti “knjigu krvnika”, sustav prikupljanja dokaza o ratnim zločinima za koje Kijev tvrdi da su počinjeni tijekom ruske okupacije, rekao je predsjednik Volodimir Zelenski.

OGLAS

Ukrajinski tužitelji tvrde da su zabilježili više od 12.000 ratnih zločina za koje je osumnjičeno više od 600 osoba otkako je Rusija napala Ukrajinu 24. veljače

OGLAS

Zelenski je napomenuo kako će to biti ključni element u njegovu zahtjevu da pozove na odgovornost ruske vojnike koji su, kako navode ukrajinske vlasti, počinili ubojstva, silovanja i pljačke.

OGLAS

,,To su konkretne činjenice o konkretnim pojedincima krivim za konkretne okrutne zločine protiv Ukrajinaca”, rekao je Zelenski, navodeći kijevsko predgrađe Buču gdje su, kako tvrde istražitelji, pronađeni dokazi o masovnim smaknućima.

Rusija tvrdi kako je učinila sve kako bi izbjegla gađanje civila u “posebnoj vojnoj operaciji” u Ukrajini. Ruski dužnosnici odbacili su snimke događaja u Buči kao “laž” ukrajinskih vlasti nakon što su ruske snage napustile taj grad krajem ožujka.

NAJAVIO NAJTEŽU ZIMU IKADA

Sljedeća zima bit će vrlo teška za Ukrajince, upozorio je još Zelenski tijekom svog novog noćnog obraćanja.

,,U sadašnjoj situaciji zbog pojačane agresije ovo će doista biti najteža zima svih godina neovisnosti”, rekao je.

Zelenski je dodao kako je na sastanku s vladinim dužnosnicima i predstavnicima najvećih državnih energetskih firmi razgovarao o “uspostavljanju sjedišta za pripremu za sljedeću sezonu grijanja”.

,,U ovom trenutku svoj plin i ugljen nećemo prodavati u inozemstvo. Sva domaća proizvodnja bit će usmjerena na unutarnje potrebe naših građana”, kazao je.

Izjavio je i kako će “u svjetlu povijesnog pristupa Ukrajine jedinstvenoj energetskoj mreži Eerope biti moguće smanjiti rusku potrošnju energije u susjednim zemljama i povećati ukrajinsku zaradu u stranoj valuti”.

Oglasi
LM