viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 07.09.23 @ 18:31

Potpredsjednica Kluba zastupnika Europske pučke stranke (EPP) i Odbora za vanjske poslove EP-a Željana Zovko sudjelovala je danas na zajedničkoj sjednici Odbora za vanjske poslove, Pododbora za sigurnost i obranu i Izaslanstva za odnose s Parlamentarnom skupštinom NATO-a i raspravi s glavnim tajnikom NATO-a Jensom Stoltenbergom.

Stoltenberg je govorio o stanju europske sigurnosti, suradnji između Europske unije i NATO saveza i mogućnostima za njezin napredak, a osobito je istaknuo trenutne napore u približavanju Ukrajine članstvu u NATO-u.

OGLAS

Tijekom razmjene mišljenja, Zovko je pozvala NATO da obrati pozornost na Bosnu i Hercegovinu kojoj su toliko godina postavljani uvjeti za članstvo. Također je glavnog tajnika Stoltenberga upitala kako planira pristupiti stanju u zemlji s obzirom na trenutne okolnosti, ističući potrebu za preventivnom diplomacijom za očuvanje stabilnosti.

OGLAS

poster

Zovko trenutno kao izvjestiteljica u Odboru za vanjske poslove radi na izvješću o ulozi i prednostima preventivne diplomacije u rješavanju zamrznutih sukoba diljem svijeta. Izvješće će predložiti niz preporuka o tome kako Europska unija može poboljšati svoje preventivno djelovanje, a njegovo usvajanje se očekuje u idućim mjesecima na nadležnom odboru i na plenarnoj sjednici EP-a, priopćeno je iz Ureda hrvatske europarlamentarke.

OGLAS
Oglasi
LM