Vitez
isprekidani oblaci
11 ° C
11 °
11 °
66 %
8.8kmh
75 %
Sub
9 °
Ned
6 °
Pon
3 °
Uto
1 °
Sri
2 °

Bojan Štrbac: Rukometna akademija Vitez postavila kvalitetne temelje za razvoj rukometa u Središnjoj Bosni

Rukometna akademija Vitez točno na današnji dan, 1. prosinca slavi svoju obljetnicu, tri godine postojanja, uspješnog rada i dobrih rezultata. U ove tri godine RA Vitez etablirala se kao pozitivna sportska priča u Središnjoj Bosni, a riječ je o projektu iza kojega, prije svega stoje mladi, motivirani da što više djece i mladih uključe u sport te kroz rukomet imaju zdrav život i steknu nova prijateljstva. U povodu treće obljetnice RA Vitez razgovarali smo sa Bojanom Štrpcom, idejnim začetnikom Akademije, a danas trenerom u RA Vitez

Viteški.ba: Iz Vas su tri godine uspješnog postojanja i rada. Bojane, molimo Vas za početak da se prisjetite vremena utemeljenja Rukometne akademije Vitez i kako s ove vremenske distance promatrate na to razdoblje?

Štrbac: Nakon završetka fakulteta za tjelesnu i zdravstvenu kulturu FPMOZ-a u Mostaru vratio sam se u svoj Vitez i odlučio ostati i djelovati u Vitezu te sam sa sa svojim prijateljima osnovao Rukometnu akademiju Vitez. Nažalost, zbog loše organizacije i nemara rukovoditelja tadašnjeg rukometnog kluba u Vitezu, primorani smo bili osnovati Akademiju te početi novu rukometnu priču u Vitezu te smo 1.12.2017. godine postavili zdrave temelje za jedan sportski kolektiv. Na čelu s predsjednikom Rukometne akademije Vitez Nikolom Čatom, trenerima i upravnim odborom učinili smo sve da budemo ravnopravni sa drugim sportskim kolektivima u našoj sredini. Danas, možemo reći da samo ponosni na ostvareno do sada i da smo spremni i dalje raditi kako bi iz dana u dan bili što uspješniji sportski kolektiv.

Viteški.ba: Iza RA Vitez brojni su uspjesi u ovom kratkom razdoblju. Nabrojite nam najznačajnije rezultate koji su ostvareni s osvrtom na ukupno brojnost članova RA Vitez?

Štrbac: Za nas najznačajniji rezultati koje smo ostvarili do sada su naša djeca koja treniraju u našem sportskom kolektivu koji je za par mjeseci postojanja okupio preko stotinu dječaka i djevojčica u općini Vitez i na to smo jako ponosni. Na prvom treningu imali smo sedmero djece, nismo odustajali i danas smo ponosni na broj djece koji je veći od 80. Sportskih rezultata koje smo postigli u natjecanjima ne nedostaje. U tri natjecateljske sezone koje su završene ostvarili smo jako dobre rezultate. U prvoj sezoni nakon par mjeseci što smo formirani uspjeli smo osvojiti drugo mjesto u Omladinskoj ligi ŽSB gdje smo u posljednjoj utakmici u Jajcu izgubili od domaćina i time osvojili drugo mjesto. U drugoj najuspješnijoj sezoni u seniorskoj kategoriji osvojili smo drugo mjesto u Ligi Herceg-Bosne. Prvoplasirana ekipa bila je ekipa iz Ljubuškog, a to je ekipa Izviđača, a iza nas su bile ekipe sa dugogodišnjom tradicijom kao HRK Zrinjski, RK Čapljina, RK Kiseljak i druge ekipe. U juniorskoj kategoriji osvojili smo drugo mjesto, kadetska prvo mjesto, pioniri prvo mjesto te s djevojčicama drugo mjesto u Omladinskoj ligi ŽSB te samim tim dobili priznanje za najuspješniji rukometni kolektiv u Omladinskoj ligi ŽSB. U posljednjoj sezoni koja je prekinuta nekoliko kola prije kraja zauzeli smo dva prva i dva druga mjesta u omladinskim kategorijama ali natjecanje nismo priveli kraju zbog prekida koje je uzrokovano koronavirusom. Ove godine napravili smo iskorak te smo omladinske kategorije prijavili za natjecanje u Ligi Herceg Bosne, a isto tako nastavili i dalje sa županijskom omladinskom ligom.

Viteški.ba: Svakako da je poseban iskorak i širenje na druge općine u našoj Županiji. Pokrenuli ste školu rukometa u Novom Travniku?

Štrbac: Da bi u budućnosti imali što kvalitetnije igrače i igračice odlučili smo se na osnivanje škole rukometa u Novom Travniku. Napravili smo istraživanje, održali prezentaciju te smo zbog koronavirusa bili primorani sve obustaviti nakratko, nismo odustajali te danas brojimo preko 50 članova te smo sigurni kako će taj broj i dalje rasti. S ovom lijepom pričom koja će nadam se zaživjeti i u budućnosti postavili smo jako dobre temelje za razvoj rukometa u Središnjoj Bosni.

Viteški.ba: Kada je u pitanju sama sportska infrastruktura Viteza vi ste osobno dali doprinos uređenju igrališta na Divjaku. Kako vidite stanje sportske infrastrukture u našoj općini te potporu nadležnih tijela vlasti sportskim kolektivima u Vitezu?

Štrbac: Kao sportski djelatnik i profesor tjelesne i zdravstvene kulture uvijek ću se odazvati kada je sport u pitanju i svojim znanjem i iskustvom vrlo rado pomoći. Na Divjaku smo u potpunosti rekonstruirali stadion te uz pomoć Općine Vitez dobili i rasvjetu na betonskom stadionu. Dva puta tjedno stanovnici Novog Naselja na Divjaku su uz nogomet provodili svoje vrijeme i druženjem doprinijeli pozitivnoj atmosferi. Pored toga održavali su se i treninzi Rukometne akademije Vitez u večernjim satima. Smatram da Vitez treba da ima jedan moderni sportski park u središtu grada gdje će se okupljati svi ljubitelji sporta od rukometa, nogometa, košarke i drugih ekipnih sportova. Ako uzmemo u obzir da Općina Vitez u svim sportovima ima jednu do dvije seniorske selekcije u ekipnim sportovima onda možemo reći da sport u Općini Vitez nije na nekoj zavidnoj razini te da je potrebno puno više zalaganja, truda i povjerenja u sportske klubove i djelatnike. Prelijepo je bilo otići na košarkašku premijer-ligašku utakmicu u sportskoj dvorani ili na nogometnu premijer-ligašku utakmicu u Vitezu. To su lijepi trenutci gdje su ljudi iz drugih gradova dolazili u naš Vitez i gdje se osjećala pozitivna atmosfera u našem gradu. Smatram da Općina Vitez puno više može učiniti za sport u Vitezu.

Viteški.ba: Na koncu molimo Vas da nam predstavite planove daljnjeg razvoja RA Vitez i podijelite informaciju- hoće li se u Vitezu ponovno gledati seniorski rukomet?

Štrbac: Nastojati ćemo u ovim teškim trenutcima održati broj djece koji imamo za sada te da kvalitetnim radom za nekoliko godina steknemo sve preduvjete da imamo seniorski pogon. Potrebno nam je vrijeme i svi potrebni uvjeti da jednoga dana igramo seniorske utakmice te nam je cilj u Gradskoj sportskoj dvorani u Vitezu igrati premijer-ligaške utakmice.

Ovim putem zahvaljujemo se vašem portalu na medijskoj potpori i u ime svih članova Rukometne akademije Vitez želim iskazati zadovoljstvo za sve vrijeme koje izdvajate za naš sportski kolektiv.

Redakcija portala Viteški.ba i ovim putem svim članovima RA Vitez čestita ovu obljetnicu uz najljepše želje u budućem radu.

NAJNOVIJE OBJAVE

- Advertisment -