viteski_logo_white
Osmrtnice
Vrijeme objave: 15.06.23 @ 19:46

“Konferencije energetske efikasnosti za poduzeća“ u Vitezu (organizator Udruga poslodavaca Vitez, op.a.) na kojoj se razgovaralo o novim mogućnostima investiranja u obnovljive izvore energije, bila je prilika da se razmijene iskustva ali i mogućnosti te da se potencijalni investitori upoznaju s tržištem elektroenergetskog sustava u Bosni i Hercegovini. U tom smislu razgovarali smo s dr.sc. Draganom Mlakićem koji je bio i jedan od panelista na navedenoj konferenciji te ga zamolili za nekoliko osvrta. Zanimljiv geografski položaj naše države ali i prirodne karakteristike nude takve mogućnosti. Zakonodavni okvir ali i strategija ulaganja u obnovljive izvore energije kao svojevrsna energetska tranzicija je svakako pretpostavka koliko ćemo biti u prilici takve mogućnosti iskoristiti.

1. Energetska efikasnost ali i energetska neovisnost jesu sintagme koje su u posljednje vrijeme došle i kod nas kada je šira energetska politika u pitanju. Obje kategorije su pretpostavke su energetske suverenosti države što se pokazao osobito važnim u novonastalim geopolitičkim okolnostima kada su energenti postali predmetom restriktivnih politika između europskih država i rusko-azijskog bloka. Nove, suvremene metodologije kojima se nastoji ostvariti plan energetske učinkovitosti u prezentiranim energetskim strategijama oslanjaju se na zelenu energiju, možete li to prokomentirati u kontekstu BiH i zašto bi bilo važno za državu, društvo pa i pojedinca?

BiH kao i većina malih zemalja mora da usvoji globalnu politiku velikih država ili u najmanju ruku da se prilagodi. To ne znači samo usvajanje novih zakona koji su neminovna akcija koja se mora poduzeti nego i usvajanje novih tehnologija. Nove tehnologije koje djelomično i u potpunosti obuhvaćaju energetsku tranziciju sežu od informacionih tehnologija preko novih građevinskih rješenja i materijala pa do energetskih sustava. Pored svih resursa koje BIH posjeduje jedan je veoma zanimljiv u kontekstu energetske tranzicije a to je geografski položaj. Pored prirodnih bogatstava koje BIH posjeduje, geografski položaj omogućava dodatnu eksploataciju sunčevog zračenja u cilju uštede energije a dodatno još generacije električne energije koja se može smatrati robom za trgovinu. Jasno da iz ove pozicije koja omogućava stvaranje nove vrijednosti moguće ići dalje u obogaćivanje trgovinske ponude BIH a samim time na energetsku tranziciju nasloniti ostatak industrije u pogledu uštede el. en., efikasnijem iskorištavanju el. en., konkurentnijoj poziciji na tržištu roba kojima je jedan od ulaznih resursa el.en. te na kraju samo očuvanje okoliša i zdravija budućnost. Sve ovo nabrojano je važno za BiH kao državu, društvo a i pojedinca koji prepozna trenutak.

2. Energetska efikasnost u pravilu se svodi na princip “maksimalizacije učinaka“, iako je pitanje korištenja zelene energije svojstveno razvijenim državama ipak taj novi val dolazi i na naše energetsko tržište u BiH. Liberaliziraju se uvijeti, usklađuju se s propisima EU i sl., međutim te stvari su predmet interesa samo za zainteresiranu javnost dok šira javnost ima veoma malo spoznaja o tome. Što novi trendovi u elektroenergetskoj politici BiH znače za naše društvo u cjelini?

Ukratko rečeno novo tržište energetskih rješenja a dugoročno gledano trebalo bi značiti jeftiniju energiju. Koji proizvodi? Najočigledniji jeste solarni panel koji omogućava cijelu lepezu rješenja koja omogućavaju uštedu, stabilnost, kvalitetu električne energije. U sprezi sa zakonskom regulativom koja bi trebala osloboditi put investitorima prema konačnom rješenju, razmišljanje o energetskoj

efikasnosti bi doslovno postalo sastavni dio infrastrukture. Sve to bi u budućnosti biti dostupno kako velikih tako i malim investitorima. Kako do jeftinije energije? Vrlo jednostavno, ako je energija dostupna na kućnom pragu a dolazi od sunca onda njena cijena mora biti konkurentna cijeni investicije u solarni sustav na određeni vremenski period. Samo je pitanje kvalitete i sigurnosti napajanja.

3. Bili ste sudionik “Konferencije energetske efikasnosti za poduzeća“ u Vitezu, možete li nam reći sadržaj panela s navedene konferencije te kakvi su zaključci?

Imao sam čast i zadovoljstvo biti jednim od sudionika panela koji aktualizira navedenu problematiku koja se nameće kao budućnost. Veoma dobro organiziran, sadržajan te se ponudilo nekoliko konkretnih adresa u slučaju odluke u investiranje u solarne sustave.

4. U posljednje vrijeme su vrlo popularna ulaganja u fotonaponske elektrane. Prisutan je trend ulaganja u tu vrstu korištenja obnovljivih izvora energije. Možete li nam približiti zbog čega je to tako, o uvjetima ulaganja, kreditnim linijama, isplativosti investiranja i druge ekonomske parametre takvog ulaganja?

Nažalost cijelu konstrukciju sastavljenu od navedenih dijelova (uvjeti instalacije, uvjeti ulaganja, kreditne linije itd) još uvijek nije moguće naći na jednoj adresi iako trenutno ima ponuda koje mogu biti veoma atraktivne. Ono što je bitno da svaki investitor zna jeste da kod svakog ponuđača usluga izgradnje solarne elektrane, prodavača opreme za solarne elektrane može naći većinu informacija potrebnih za pokretanje investicije. Na adresi usaidepa.ba se može pronaći Vodič za investitore u sektoru energetike gdje je većina informacija dostupna.

5. Možete li ukratko pojasniti ljudima koji nisu iz tog “svijeta“ i koji su malo ili nimalo informirani, a koji bi bili spremi ulagati novac u takvu vrstu investicija, kakav kvalitet investicije mora biti da bi se isti isplatio, odnosno da bih mogao povratiti uloženo. Za laika informacija o broju megavata, površini fotopanela i druge stručne kategorije ne znače mnogo, što bi ste mogli stručno savjetovati budućem investitoru?

Nekoliko detalja vezanih za solarne sustave za proizvodnju električne energije: paneli trebaju biti okrenuti prema jugu sa nagibom oko 30 stepeni. Okvirno 1 kW instalirane snage panela odgovara 5 m2. Za cijeli sustav je minimalno potrebno: paneli, inverter, AC ormar, kabeli za povezivanje. Naravno, ovo sve navedeno je promjenjivo kako tehnologija napreduje i kako teren diktira. U nekim slučajevima nije moguće nagnuti 30 stepeni prema jugu ali to nije mandatorno za efikasno iskorištavanje elektrane. Kao sve električne komponente razlikuju se u kvaliteti. To se rješava u dogovoru sa izvođačem radova i/ili prodavačem opreme oko garancije međutim treba imati na umu da ako jedna od navedenih komponenti nije na „nivou“ kvalitete cijeli sustav neće biti na nivou, princip najslabije karike. Dostav stvari se može optimizirati sve zavisno od mjesta ugradnje koje uglavnom diktira uvjete i cijenu ugradnje.

Oglasi