viteski.ba logo
Zrak u vitezu
Vrijeme objave: 09.10.23 @ 20:30

Hrvatska Kostajnica, mali je grad, smješten uz granično područje Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske, na obalama prelijepe rijeke Une, koja se još može i piti, kako navode stanovnici ovoga kraja, bila je protekla tri dana jedno od središta ove regije. Naime, tradicionalna, 26. Kestenijada okupila je gotovo deset tisuća gostiju, znatiželjnika iz Siska, Petrinje, Zagreba, Rijeke, pa i iz Viteza, koji su uživali u bogatom programu, izvrsnim delicijama, prije svega sjajnim specijalitetima od kestena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Imajući u vidu kako Vitežani, okupljeni kroz Udrugu Volim Vitez, razvijaju prekograničnu suradnju s Gradom Hrvatska Kostajnica uz potporu Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU-a Republike Hrvatske, novinarska ekipa portala Viteški.ba, na poziv gradonačelnika Dalibora Bišćana posjetila je Gradsku upravu i brojne druge znamenitosti ovoga kraja, kojih je, na ponos domaćina jako puno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kostajnica svoju dugu i bogatu povijest piše stotinama godina, a prvi tragovi naziva Kostajnica sežu do početka 13. stoljeća. Utvrda grofova Zrinjskih govori i svjedoči o bremenitoj povijesti ovoga Grada, bedema, kojeg teška sudbina prati još od turskih osvajanja, brojnih ratova, Napoleonovih osvajanja pa sve do velikosrpske agresije na Republiku Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu kada je grad gotovo u cijelosti uništen. No danas u Kostajnici itekako ima života, ima ideja i vizija za njegov razvoj, jer kako nam prenosi gradonačelnik Biščan, projekata ima mnogo, a sve ih je lakše provesti kroz potporu tijela Europske unije i Vlade RH. Ta potpora je itekako vidljiva, grad je veliko gradilište, bageri su na svakome koraku gradeći povoljniji i sigurniji ambijent za sve žitelje ovoga grada, koji su nedavno stradali u velikoj poplavi. Da se planira uskoro stati u kraj poplavama, a obala i korito rijeke Une iskoristiti u potpunosti govore i radove uz obalu. Uz ovo sve nedavno je obnovljena i uža gradska jezgra, trg, zgrada gradske uprave te okolni prostor koji je u petak, subotu i nedjelju bio pretijesan za sve goste.

Naime, rijeke ljudi i vozila slile su se u Hrvatsku Kostajnicu, a uz nastup brojnih kulturno-umjetničkih društava, zabavnjaka goste je tri dana kroz program vodio jedan od najpoznatijih hrvatskih voditelja Mirko Fodor. Ovom prigodom u Kostajnici je predstavljen i Viteški ljetopis, rad portala viteški.ba, a primjerak Ljetopisa i Grba Općine Vitez završio je i u Fodorovim rukama, dok je sve goste s pozornice pozdravio i urednik Viteškog ljetopisa Jakov Križanović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kada su u pitanju glazbene zvijezde valja izdvojiti nastup Ivana Zaka i Slavonskih lola. Za slasne delicije bili su zaduženi brojni OPG-ovi, a posebno nas je dojmio OPG koji proizvodi domaće rezance od bundeve, razne namaze i pripravke od kestena i lješnjaka. Uz to domaćini su za sve goste priredili i craft pivo iz Istre, a za ovu prigodu ispekli su 150 janjaca. Zasigurno, sjajno gostoprimstvo i veliki zalog za buduću Kestenijadu 2024. godine. “Kostajnica je od Viteza udaljena manje od četiri sata ugodne vožnje, dobrodošli”, kazao je za kraj gradonačelnik Bišćan.

Oglasi
LM