spot_img
spot_img
spot_img
Vitez
oblačno
-3.4 ° C
-3.4 °
-3.4 °
97 %
1.7kmh
95 %
Pon
-3 °
Uto
1 °
Sri
4 °
Čet
4 °
Pet
4 °

Ekrem Sarajlić (SDP Vitez): Oni kojima su puna usta BiH nisu sposobni Dan nezavisnosti obilježiti u institucijama Općine Vitez

- Oglasi -

Portal viteški.ba i u ovoj godini nastavlja marljivo pratiti sve društvene procese s naglaskom na općinu Vitez, a imajući u vidu kako se radi i o godini u kojoj se održavaju Opći izbori odlučili smo se napraviti seriju razgovora s predsjednicima političkih stranaka koje participiraju u radu političko- administrativnih organa općine Vitez te smo s time u vezi razgovarali s Ekremom Sarajlićem, predsjednikom OO SDP Vitez, ujedno i vijećnikom u Općinskom vijeću.

1. Gospodine Sarajlić, Vi ste na posljednjoj izbornoj skupštini izabrani za predsjednika OO SDP BiH Vitez, u međuvremenu ste izabrani i za vijećnika u OV Vitez, primijeti se vaš angažman, možete li nam ukratko predstaviti vašu organizaciju, ciljeve i planove u budućnosti?

Prije svega želim da se zahvalim vašem portalu na zapažanju mog angažmana i pruženoj prilici da kažem nešto više o političkoj organizaciji koju predstavljam i svom društveno-političkom angažmanu u Vitezu. Kao predsjednik OO SDP BiH Vitez i vijećnik u OV Vitez jedan sam od najmlađih u BiH koji je preuzeo odgovornost i teret za promjene i poboljšanje stanja u lokalnoj zajednici i društva općenito.

Zahvalan sam na povjerenju koje mi je pružio SDP kao i građani na lokalnim izborima. Svojim djelovanjem bez prevelikog nametanja, ali s jasnom idejom i vizijom u kratko vrijeme sam pokazao sposobnost za vođenje organizacije, što se prepoznalo i u javnosti. Naša organizacija bilježi vidan porast članova, simpatija i podrške kao jedine alternative vladajućim akterima, međutim objektivno to je jako dug i trnovit put. Kao organizacija naše programske ciljeve usmjerili smo prema čovjeku, njegovim problemima i protivljenju politikama straha, podjela i mržnje. SDP Vitez baštini 113 godina povijesti socijaldemokratske ideje i nastojimo da aktualiziramo te ideje i viziju o zajedničkom Vitezu koji je na žalost “popularan” po podijeljenosti zbog teških ratnih dešavanja, što ga čini neplodnim tlom za vrijednosti i principe ravnopravnosti, jednakosti i kozmopolitizma. Naša organizacija je uvelike pomlađena i to govori o opredijeljenosti u borbi za opstanak mladih u Vitezu, međutim zbog nestabilne političke i društvene situacije mladi sve više odlaze i to se često čini kao nezaustavljiv proces.

2. Prije nekoliko izbornih ciklusa OO SDP BiH Vitez je predstavljala snažnu i ozbiljnu političku stranku u radu OV Vitez. I po broju vijećnika i po imenima ljudi koji su ga re-prezentirali doista se činilo kako ste stranka s ozbiljnom političkom perspektivom. Svi se sjećaju angažmana, rasprava i zalaganja vašeg, sada pokojnog Ive Tarabe i Marije Petrović, ali i Dragana Lekića, Seada Kalče i dr. Toga više nema, tada je SDP predstavljao snažnu organizaciju dok su se sada okolnosti promijenile i evidentno je kako je podrška SDP-u u velikoj mjeri opala ali ipak je zadržala svoje tradicionalno biračko tijelo. Može li ta podrška biti osnova za preokret na političkim horizontima u Vitezu, što u tom pogledu namjeravate činiti, koliko će ideja socijaldemokracije naići na plodno tlo kada primijetimo kako se SDP povlači? Vidljivo je kako ne nudi svoje kandidate za prve osobe općina i gradova što ranije nije bio slučaj. Možemo li očekivati promjene u tom smislu?

Drago mi je da ste se na neki način dotakli značajnih imena koji su ideološki preci naše ideje i organizacije u Vitezu, mnogo je tu imena pored pokojnog Ive Tarabe i Marije Petrović koji su dali značajan doprinos u radu i organiziranju SDP-a u Vitezu, neki su još uvijek s nama i još uvijek daju svoj doprinos organizaciji poput Bećira Varupe, Zdravka Livančića i drugih da se ne naljute oni koje ne spomenem

Činjenica je da je SDP sa 6 i 5 vijećnika pao na 1 ili 2, tome je doprinijelo više razloga, jedan od njih je trajna opozicija i nemogućnost da se implementiraju predizborni planovi i ideje, ali dokaz da se ne odustaje je današnji angažman SDP-a u Vitezu i činjenica da ideja jednakosti, ravnopravnosti i solidarnosti ne umiru koliko god bilo teško. Homogenizacija biračkog tijela i polarizacija u Vitezu između HDZ-a i SDA su doveli do sužavanja mogućeg djelovanja i promoviranja ideja socijaldemokracije u Vitezu. Činjenica je da je u tom dugotrajnom umoru i SDP u Vitezu uvelike posustao i to je doprinijelo dodatnom slabljenju alternative. Odustajanje da se direktno uđe u borbu za načelničku poziciju općine Vitez je također jedan od faktora od zamjeranja SDP-u koje ja smatram djelomično opravdanim i objektivnim , ali za jedne izbore tu perspektivu nismo uspjeli promijeniti, te je sada već sigurno da će do narednih izbora OO SDP BiH Vitez ponuditi svoje rješenje i kandidata što će uvelike promijeniti ustaljenu političku praksu i navike u Vitezu, moramo građanima pružiti mogućnost izbora.

3. Kao biste ocijenili dosadašnji rad OV Viteza i što uviđate kao glavni problem u funkcioniranju općinske administracije? Što vi smatrate da može biti bolje, a postojeća vlast u Općini ne čini?


Možda suštinsko pitanje zbog kojeg i jesam u politici su upravo konkretna pitanja i problemi koje muče naše građane u Vitezu, a problemi su brojni, teško je definirati glavni problem u funkcioniranju administracije, ali jedan od njih je prevelika tromost, usporenost i djelomična nestručnost pojedinih administrativnih radnika unutar općine. Princip stranačkog zapošljavanja unutar struktura općine je javna tajna što dovodi u pitanje stručnost, te direktno utječe na angažman službi i rješavanje problema građana. Za ovo ne smatra krivim samo trenutnu vlast nego i decenijski princip “transparentnog nepotizma” kao narativa normalnosti i logičnosti što uvelike narušava sistem.

Ono što smatramo da može i mora biti bolje jeste odvažnost vladajućih da pokrene kapitalne projekte za dugoročno rješavanje problema poput kanalizacije, daljinskog grijanja grada i mnogi drugi. Za takve kapitale projekte potrebna je vizija i odvažnost, što nije primjetno kod trenutne vlasti. Ono za što ne treba novac, budžetske stavke, projekta, jeste doprinos i ulaganje u pomirenje, zajedništvo i premašivanje nevidljivih prepreka između građana u čemu nosioci vlasti igraju ključnu ulogu. Potrebno je građanima osigurati slobodu, osloboditi ih straha i pružiti im mogućnost da svojim sposobnostima razvijaju grad koji svi vole i koji treba pripadati jednako svima.

4. Prateći rad sjednica OV Vitez primijeti se Vaša agilnost i čvrsta spremnost da branite vlastite ideje i inicijative što dovodi do određene razina netrpeljivosti rukovodstva OV prema vama. Komentiraju se vaše inicijative i rasprave po točkama dnevnog reda, doci-ra Vam se kako biste to što radite trebali raditi drugačije. Je li je u pitanju nerazumijevanja na osobnoj razini ili je u pitanju rivalstvo na političkoj razini gdje vas SDA baš i ne štedi smatrajući da ono što radite je samo u službi političkog performansa i vaše promocije.

Činjenica je da je angažman kluba vijećnika SDP BiH u vijeću velika senzacija, te da se pojedinci unutar rukovodstva OV ne snalaze baš dobro s činjenicom da u vijeću postoji opozicija i vijećnici koji misle drugačije. Apsurdno je da nam neko imputira kako nešto pogrešno radimo, te da bi trebali nešto drugačije raditi, jer da radimo po “njihovim željama” ne bi morali biti u različitim političkim organizacijama. Spomenuli ste konkretno SDA, te bi ja rekao da mi ne štedimo njih, a ne oni nas i nemamo razloga da ih štedimo, jer imamo pravo glasno kritizirati one na kojima je podijeljena odgovornost već 25 godina s HDZ-om, a što često vješto prikrivaju i pokušavaju zaobići tu činjenicu. Duže vrijeme naša općina je bila bez konkretne opozicije, što je jedan od simptoma ovakve reakcije pozicije. Ono na čemu inzistiramo jeste Statut i Poslovnik koji se često krše propustima i aljkavosti rukovodstva OV Vitez. Smatrati svaku našu inicijativu populizmom i samopromoviranjem je dokaz nemoći da se ospore te inicijative, jer kao što možemo vidjeti te iste inicijative i oni sami predlažu.

5. Pažnju medija je privukla i rasprava koju ste imali vezano za svečanu sjednicu OV povodom dana Državnosti BiH, a i Etičko vijeće vam je izreklo ukor. O čemu se radi ?

Kada spominjete to što se dešavalo na izmaku prošle godine tu se može uvelike vidjeti odnos vladajućih prema ionako maloj opoziciji i našim inicijativama, kritikama i pitanjima onih koji ne misle kao oni. Mogli smo vidjeti da u nedostatku političkog dijaloga i sposobnosti za rukovođenje situacijom, pa tako pojedini srljaju u osobni obračun i uvrede, a onda silom prilika svoje “mišiće” pokušavaju “bildati” kojekakvim ukorima i pritiscima da se odustane od otvaranja očiju građanima, što se neće desiti. Činjenica je da pitanje odluka Etičkog vijeća i naše inicijative nemaju direktni dodir jedno s drugim, ali da su proizveli sličan efekt, a to je pokušaj gušenja angažmana vijećnika SDP-a u Vitezu. Kada govorimo o SDP-ovoj inicijativi za sazivanje svečane sjednice u povodu dana Državnosti BiH, tu se otkriva nemoć i nesposobnost onih kojima su usta puna patriotizma i domovine da u okviru institucija kako nalaže Poslovnik obilježe ovaj značajan datum za BiH. Prije tog važno je napomenuti da je naš klub postavljao pitanje zašto se ne održavaju svečane sjednice u povodu dana Državnosti i Nezavisnosti, a od predsjedatelja smo dobili odgovor da se slične manifestacije organiziraju u sali vatrogasnog doma u Starom Vitezu, što mi itekako smatramo problematičnim jer svečane akademije i sjednice trebaju biti u okviru institucija općine Vitez.

Prije nekoliko dana smo bili svjedoci da je identičnu inicijativu koju sam ja podnio vezano za dan Državnosti i Nezavisnosti podnio kolega iz SDA, i to za održavanje svečane sjednice u povodu dana Nezavisnosti BiH, mi pozdravljamo tu inicijativu, ali ne smijemo zaboraviti kronologiju događaja i činjenicu da je to pitanje nametnuo upravo SDP BiH Vitez, što govori da smo sve više faktor koji tjera vlast da rade nešto što im baš i nije u interesu, a što predstavlja pozitivnu praksu. Činjenica je i da smo tražili da se u sali općine postave grbovi i zastave općine Vitez i države BiH, na što smo dobili odgovor da je minimum zadovoljeni, ista inicijativa je postavljena 3 puta, a što je izignorirano od rukovodstva vijeća odnosno predsjedatelja Općinskog vijeća Hidajeta Sivre, što ponovno govori da se iz neobjektivnih razloga ne postupa po zakonu i logici zdravog razuma, nego iz nekih njima poznatih razloga.

6. Izabrani ste za predsjednika MZ Počulica na nedavno održanim izborima. Taj izbor ne bi bio zapažen da niste uspjeli detronizirati agilnog kandidata SDA. Jesu li su to novi trendovi i svojevrsno nametanje SDP-a na političkoj karti u Vitezu?

Kada govorimo o izborima u mjesnim zajednicama u mnogome su pokazali da su građani nezadovoljni načinom rada vladajućih, a to su pokazali ili velikim izlaskom i željom za promjenama ili pasivnošću i ignoriranjem izbora zavisno od mjesne zajednice do mjesne zajednice. Činjenica je da je moj izbor za predsjednika MZ Počulica doveo do velikog interesiranja javnosti, te kako ste ustanovili stvaranja novog trenda, a to je hrabro protivljenje politikama koje nas vode unazad. SDP Vitez je na ovaj način odnosno ja direktno dobio još jednu veliku odgovornost, a to je da predvodim oko 1.200 stanovnika MZ Počulica, što nije mala stvar. Veliko iznenađenje doživjeli su i oni koji su mislili da je pozicija vječna i predodređena baš njima, a građani su pokazali da nije, određene greške i bahatost pojedinaca je dovela do ogorčenosti i želje za promjene. Nije jedini slučaj Počulica gdje su se neki okliznuli i na drugim mjestima se dešavao sličan proces i to je proces koji će doživjeti svoj vrhunac na izborima 2022. godine u što sam uvjeren. SDP se prije izbora za mjesne zajednice nametnuo kao vrlo značajan politički faktor u Vitezu, a izbor za predsjednika je samo epilog, bit će toga još, to se vidi u pristupanju u SDP i sve većoj podršci i vraćanju trajnim idejama ravnopravnosti i borbe za prava građana.

7. Pripadnik ste mlađe generacije političara, a ujedno ste i predsjednik lokalne organizacije SDP-a u Vitezu. Što možemo očekivati od Vas i Vaše političke stranke u pogledu novog političkog pristupa, definiranja novih politika, kadrovskoj politici vaše stranke. Ima li tu novog sadržaja koji će vas činiti drugačijim od onoga čemu sada svjedočimo? Kako ponuditi novi sadržaj koji će birači prepoznati kao nešto što vrijedi podržati?

Definitivno da je teško preuzeti breme vremena u kom se nalazimo, često radeći nešto što direktno dovodi u pitanje egzistenciju, sigurnost, udobnost ali sve je to ulog koji vrijedi dati za ideju koju živim ja i moji drugovi. Ne želim se žaliti, ali želim pozvati mlade ljude kojih je sve manje da vjeruju da će istinski rad i zajednička ideja pobijediti i ova tmurna vremena. Definitivno da je na našoj političkoj sceni previše “političara”, previše onih koji misle da su predodređeni da vladaju, te da je potreban novi politički pristup što je ujedno i izazov za svakog mladog političara, pa tako i mene. Definitivno je da se pitanja rata trebaju ostaviti iza nas jer je to izvor trajne nestabilnosti, mržnje i straha, što je kočnica za progresivni put naše općine. Prošlo je mnogo vremena, mnogi od nas nisu akteri i ne mogu biti svjedoci tog vremena te je nepotrebno da to vrijeme stavljamo kao prioritet rješavanja svih problema. SDP i kao opozicija nudi definitivno novi sadržaj i novu perspektivu, a to je da lični interes ne može i ne smije biti u fokusu, te da je to osnova za pristupanja rješavanju problema na drugačiji način i u interesu građana. Građani su umorni od teških tema i zatrovane političke scene koja je danas na vrhuncu svog degradiranja države i građana koji sve više “bježe” na zapad. Pristup da se svakom građaninu prilazi direktno, te pokušavaju riješiti njihovi problemi je vjerojatno recept, te vizija dugotrajnog rješavanja problema, a ne voditi se kratkotrajnim rješenjima, koji za posljedicu često od jednog naprave dva problema. Definitivno potez moje organizacije da u prvi plan stavi mladost i kreativnost bez tereta prošlosti je dobar potez kreiranja novog društveno-političkog ambijenta u Vitezu.
Bitno mi je naglasiti da u svakoj političkoj organizaciji i u Vitezu ima ljudi s kojima se može voditi dijalog, rješavati brojni problemi građana i realizirati brojni strateški projekti, ako se uspiju izboriti za svoj prostor u čemu sam na žalost skeptičan.
- Oglasi -
spot_img
spot_img

NAJNOVIJE OBJAVE

error: Sadržaj je zaštićen.