viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 23.05.24 @ 21:21
OGLAS

Najvažnija predškolska ustanova, i jedina javna, u našem gradu je Dječji vrtić Vitez. Ravnateljica vrtića je Ljiljana Pranjković- Kovač, diplomirana profesorica predškolskog odgoja i obrazovanja. Ona je pored toga aktivna i na drugim poljima rada s djecom.

OGLAS

Između ostaloga već deset godina je predsjednica Društva zaposlenika predškolskih ustanova F BiH koja se bavi unaprjeđivanjem znanstvene misli i stručne prakse te prezentacijama znanstvenih i stručnih radova iz oblasti predškolskog odgoja i obrazovanja kao temelja u procesu cjeloživotnog učenja. Nositeljica brojnih certifikata i priznanja iz ove oblasti, vrijedna i ambiciozna, Ljiljana je u proteklih četrnaest godina svoga mandata djelomično proširila kapacitete Gradskog vrtića Vitez, ali njena najveća ambicija je strateško proširenje kapaciteta vrtića, što je i veliki prioritet cjelokupne viteške javnosti, a za što je općinski načelnik Marjanović nedavno potpisao Ugovor kojim će i Republika Hrvatska s oko 80.000 eura sufinancirati proširenje viteškog vrtića. O ovome, ali i drugim aktivnostima razgovarali smo s ravnateljicom Dječjeg vrtića.

Podsjetite nas na uvjete koje ste zatekli u vrtiću kad ste preuzeli funkciju ravnateljice.
Kako je zgrada vrtića pretrpjela velika oštećenja u ratnim zbivanjima, a sama obnova poslijeratna nije rađena u cijelosti nego po fazama. Vrtić je kapaciteta poslijeratnog prijema djece bio 120 djece i 9 uposlenih, a sada u vrtiću je osiguran prihvat od 180 do 200 djece ( osigurali smo prostorije ) i ukupno je 20 djelatnika. Objekat i dalje nije u cijelosti rekonstruiran ali je siguran za nesmetan prihvat i rad sa djecom predškolske dobi. Ovdje moram napomenuti kako pored redovnog predškolskog programa ( cjelodnevnog boravka) vrtić svake godine prihvata djecu u obavezni predškolski program u trajanju od 150 sati. Obavezni program u periodu zadnje četiri godine je pohađalo preko 1.000 djece sa općine Vitez i njihova priprema za polazak u školu, ovaj program je bio besplatan tako što je vrtić osigurao prostor, a odgajatelje je plaćalo Ministarstvo obrazovanja, znanosti, mladih, kulture i sporta ŽSB.

OGLAS

Dobili ste brojna priznanja za svoj rad i proveli cijeli niz projekata. Možete li izdvojiti neki od njih?
Hvala na podsjećanju. Izdvojila bih projekt,, Povećajmo mogućnosti djeci za rano učenje u Općini Vitez“. Bio je to projekt u suradnji općine Vitez i UNICEF-a. Program u trajanju od 6 mjeseci je obuhvatio rad sa 400 djece predškolskog uzrasta s područja općine Vitez. Program se sprovodio u JU Dječji vrtić-Vitez, OŠ Vitez, OŠ Vitez-Kruščica. U realizaciji ovog projekta su obuhvaćeni svi profesori predškolskog odgoja i obrazovanja koji su se nalazili na evidenciji Zavoda za zapošljavanje općine Vitez. Uz njih na projektu su bili angažirani i stručno osposobljeno osoblje iz vrtića, osnovnih škola (pedagozi, psiholozi i defektolog). Kao koordinator projekta omogućila sam da se zajedničkim radom kao i razmjenom iskustva o pravilnom predškolskom odgoju i obrazovanju osiguravaju uvjeti koji potiču razvoj svih sposobnosti svakog djeteta a time se osiguravaju jednake mogućnosti svoj djeci općine Vitez. JU Dječji vrtić Vitez je u okviru ovog projekta dobio donaciju u namještaju za prostorije vrtića čija je vrijednost bila 50.000 KM .

OGLAS

U svom mandatu već ste ostvarili znatna poboljšanja uvjeta boravka djece u vrtiću?
U periodu 2012.-2016. uspješno je realizirano postavljanje termoizolacije na zidove i podove prostorija, postavljanje ekoloških podnih površina primjerene za djecu predškolske dobi(u tri učionice), postupno oblikovanje radnih soba spuštanjem plafonskih površina, asfaltiranje dvorišta te postavljeni novi tobogani, klackalice, trampoline. Ono što bih istaknula jeste kako naša djeca i roditelji zajedno s odgajateljima svake godine kao nagradu našoj djeci i roditeljima planiramju putovanja, produžene vikende na moru. Tom prigodom, recimo na otoku Hvaru, imamo i druženje djece sa vrtićima na moru. Organiziramo i završnu svečanost za sve naše mještane . Prošlogodišnja završna svečanost okupila je oko 2000 gledatelja u Gradskoj športskoj dvorani. Organiziramo i ove godine završnu svečanost i svi su pozvani.

OGLAS

Puno toga ste napravili zahvaljujući prijavama na javne natječaje različitih ministarstava, a ne samo od sredstava iz općinskog proračuna?
Projektima na koje sam aplicirala kod različitih ministarstava, Federalnog ministarstva obrazovanja, ali i nadležnih ministarstava pri Vladi Republike Hrvatske, ali i Veleposlanstva Republike Bugarske, te uz pomoć Općine Vitez, u periodu 2015. do 2022. godine izmijenjena je drvena stolarija, urađena termo fasada, rekonstruirana kupaona i dječje igrališta u dvorištu vrtića. Pored toga rekonstruirana je elektroinstalacija i urađena ugradnja protupožarnog sustava. Proširena je terasa i nadograđen prostor za igru.

Planovi su Vam proširiti kapacitet Gradskog vrtića?
Moja velika želja je proširiti kapacitet našeg vrtića. U tom smislu već sam pripremila projektnu dokumentaciju za podizanje još jednog kata na vrtiću. Vrijednost tog projekta je čak 1.000.000,00 KM, ali uz potporu nadležnih ministarstava BiH i Hrvatske, te uz potporu lokalne zajednice vjerujem da ćemo uspjeti u svojoj nakani. Kako ovo nije nimalo lak zadatak vrtić mora biti zatvoren kako bi se podigao kat koji će imati još jedan ulaz, a to je ulaz sa bočne strane od gradskog stadiona, gdje se nalazi i parking. Gradnjom kata ne diramo dvorište koje je jako bitno za rast i razvoj djece.

Vrtić bi dodatno dobio najmanje dvije Jasličke skupine (djeca od 1 do 2 godine) Proširenje znači prihvat većeg broja djece i upošljavanje novih djelatnika kako je to propisano Zakonom o predškolskom odgoju i obrazovanju i Standardima i normama u predškolskim ustanovama. Vrtić bi zbog toga trebao biti zatvoren idućega ljeta. Za ovaj zahvat trebamo potporu i roditelja i rodbine djece, a i naših poduzetnika. Sve to radimo u cilju osiguravanja prihvata većeg broja djece koja se nalaze na listi čekanja. Kada se osiguraju sredstva za kompletne građevinske radove biti će to veliki uspjeh za mene kako rukovoditelja i nekog tko živi u predškolstvu da sva djeca Viteza budu prihvaćena u nekom vidu predškolskog odgoja i obrazovanja. Bit će to veliki i vrijedan projekt na radost naših mališana i njihovih roditelja te na ponos naše Općine. Sigurna sam u to.

OGLAS
OGLAS
Oglasi
LM