spot_img
spot_img
spot_img
Vitez
oblačno
6.1 ° C
6.1 °
6.1 °
97 %
0.7kmh
100 %
Pet
6 °
Sub
11 °
Ned
10 °
Pon
13 °
Uto
13 °

Provjerili smo/ Evo razloga zbog kojeg ročište za zločin u Križančevu Selu nije održano gotovo 2 mjeseca

- Oglasi -
- Oglasi -

Za ubojstva najmanje 12 vojnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO) koji su se predali, kao i dvije žene hrvatske nacionalnosti, počinjena prilikom napada na Križančevo Selo, Šafradine i Dubravicu 22. prosinca 1993. godine optuženi su Ibrahim Purić, Ibrahim Tarahija, Almir Sarajlić zvanim Roki, Nijaz Sivro i Rušit Nurković, Šaćir i Sadik Omanović te Kasim Kavazović.

Prema optužnici, Purić je bio zapovjednik 325. brdske brigade Armije Bosne i Hercegovine (ABiH), Tarahija zapovjednik Treće bojne ove postrojbe, Sivro i Nurković pomoćnici zapovjednika, a ostala četvorica pripadnici ove brigade. Iako je suđenje redovito održavano primjećeno je kako u posljednje dva mjeseca nema ročišta, a sve navedeno kod viteške javnosti probudilo je niz upitnika. S time u vezi redakcija portala viteški.ba kontaktirala je nadležne koji su kazali kako je sutkinja Dalila Burzić suspendirana te su očekivanja da će doći do izmjena u sudbenom vijeću i daljnjeg odgađanja ročišta čime će se odgoditi eventualno izricanje kazne za odgovorne za ovaj užasan zločin nad Hrvatima Središnje Bosne.

- Oglasi -

Odlukom Prvostupanjskog disciplinskog povjerenstva za suce Visokog sudbenog i tužiteljskog vijeća, Burzić se udaljava od vršenja funkcije do okončanja istrage koju je pokrenulo Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine. Kako se navodi, Povjerenstvo se prilikom donošenja odluke rukovodilo prirodom i vrstom krivičnih djela koji su osumnjičenoj stavljeni na teret Zapovijedi o provođenju istrage Tužiteljstva BiH, kao i visinom Zakonom zapriječene kazne za krivično djelo organizirani kriminal.

- Oglasi -

“Kako osumnjičena obnaša dužnost sutkinje Suda BiH, povjerenstvo smatra da vođenje krivične istrage protiv imenovane za navedeno krivično djelo, uz njeno obavljanje dužnosti sutkinje Suda BiH, ugrožava kredibilitet navedene institucije, zbog čega je opravdano njeno privremeno udaljenje od vršenja funkcije sutkinje Suda BiH do okončanja krivične istrage pokrenute sa Zapovijedi”, naveli su u priopćenju početkom rujna.

- Oglasi -
spot_imgspot_img
spot_img

NAJNOVIJE OBJAVE

error: Sadržaj je zaštićen.