Vitez
isprekidani oblaci
13 ° C
13 °
13 °
66 %
7.7kmh
75 %
Ned
12 °
Pon
10 °
Uto
8 °
Sri
7 °
Čet
6 °

Franjo Drmić, predsjednik Udruge umirovljenika Vitez: Preko 1500 članova Udruge čini našu veliku obitelj

Nakon popuštanja mjera i ukidanja zabrane kretanja osobama starijim od 65 godina klub viteške udruge umirovljenika ponovno je svakoga dana središte okupljanja umirovljenika Viteza okupljenih u ovu Udrugu koja broji više od 1500 članica i članova, što je zasigurno impozantna brojka. Vrijedi istaknuti kako svi uredno ispunjavaju vlastite članske obveze prije svega izmirivanje članarine od kojih se financiraju značajni projekti Udruge, a brojka od 1500 članova s plaćenom članarinom stavlja ovu Udrugu na prvo mjesto u Vitezu kada je u pitanju broj aktivnih članova. Vrlo često se za umirovljenike govori kako je to najdiscipliniraniji sloj društva te u tomu možemo tražiti i razloge ovako dobre organiziranosti za koju je najzaslužniji predsjednik Udruge Franjo Drmić sa suradnicima koje smo posjetili i u nastavku donosimo razgovor s vodstvom Udruge umirovljenika općine Vitez.

„Rad Udruge umirovljenika nakon nesretnih ratnih događanja reaktiviran je 2002. godine, a trenutno vodstvo Udruge na čelu s mojom malenkosti vrši dužnost posljednjih osam godina u kojima smo, slobodan sam kazati, rad Udruge podignuli za stepenicu više uvažavajući rad i projekte mojih prethodnika. Prije osam godina imali smo 960 članica i članova, a danas imamo nešto više od 1500 aktivnih u našoj Udruzi s plaćenom članarinom koja iznosi 3 KM mjesečno, a članstvo je na dobrovoljnoj osnovi. Pojedina društva umirovljenika „ne primaju u članstvo“ po prvi puta starije od 65 godina, a mi smo tu granicu spustili te po prvi puta u članstvo primamo sve umirovljenike do 70 godina života. Iako u našoj općini od Domovinskog rata postoje dvije udruge umirovljenika vrijedi kazati kako su u našoj članovi pripadnici svih naroda i vjeroispovijesti. Mislim kako je zaista šteta za svakoga umirovljenika ne biti našim članom ili članom udruženja sa sjedištem u Starom Vitezu, a rado ću vam reći i razloge“, govori u početku razgovora predsjednik Drmić.

Upitan da kaže za što se ponajviše izdvajaju prikupljene članarine i drugi prihodi Drmić govori:

„Prije svega rashodovna strana ima socijalni karakter. Umirovljenici su dio društva koji vjerojatno najteže živi i teško spaja kako se kaže „kraj s krajem“. U Federaciji 60% umirovljenika živi od minimalne mirovine od 371 KM, a u Vitezu je ta brojka oko 50%. Imajući to na umu veći dio rashoda ide na razne pomoći našim članovima. U proteklih osam godina redovito dajemo uskrsnice i božićnice onima koji su u stanju najveće potrebe, a isto dijelimo preko naših povjerenika kojih imamo 22 po svim selima i naseljima Viteza te centru grada. Isto tako, oni koji se razbole dobiju 50 ili 100 KM, ovisno o bolesti i našim mogućnostima. U prvoj polovici ove godine, unatoč ograničenom kretanju i radu zbog koronavirusa podijelili smo više od 100 pomoći u iznosu od 50 KM. Ne mogu ne spomenuti i posmrtninu gdje izdvajamo 200 KM za pomoć obitelji umrlog, a ukoliko su oba bračna partnera naši članovi za pomoć nakon prve smrti izdvajamo 300 KM, a nakon smrti drugog partnera 200 KM. Za sve naše umirovljenike uveli smo i izlete, da umirovljenici promijene svakodnevicu, razvesele se i druže te redovito idemo na Vlašić gdje provodimo dan u šetnji, druženju, veselju, plesu…“ govori Drmić.

„Prošli puta nas je na Vlašić išlo 350 u sedam autobusa“, ponosno se nadovezuje Drmićev zamjenik Julijan Bobaš uz informaciju kako umirovljenici te izlete plaćaju samo po 15 KM, a vrijedno vodstvo se pobrine financirati ostatak koji nije mali imajući u vidu troškove prijevoza, hrane, pića i glazbe, prostora.

Značajna aktivnost je slanje članova na banjsko liječenje, a Drmić upitan za te podatke govori:

„Godine 2012. u banje u Fojnicu preko Zavoda smo iz Viteza slali svega pet ili šest osoba godišnje. Borili smo se putem naših tijela te izborili da se taj broj udvostruči i tako smo 2019. godine u Reumal u Fojnicu poslali 12 naših kolega. Iako je brojka potrebitih daleko veća činimo maksimalne napore da što veći broj potrebitih dobije priliku ići na liječenje.“

Veliku ulogu Udruga za umirovljenike ima i u nabavci ogrjevnog drveta. Zamolili smo Drmića da nam kaže više informacija i o toj tematici:

„Mogu kazati kako smo ove godine za 868 članova osigurali po 4 kubika ogrjevnog drveta. Prije nekoliko godina ta brojka nije bila ni 250, dakle, 600 novih osoba smo uveli u priču nabavke drveta i mislim da smo tu zaista u velikoj mjeri pomogli Vitežanima. Prva rata umirovljenicima za ogrjev se odbija odmah u veljači te zato na vrijeme dobijemo ogrjev jer su umirovljenici poznati kao kategorija koja prva plaća sve režije i troškove. Pokrenuli smo inicijativu za prestankom dovoza ogrjeva u trupcima u grad te očekujemo da ćemo uz pomoć općine u vremenu pred nama našim korisnicima dovoziti iscijepana drva kako ne bi narušavali izgled zelenih površina u centru grada. Možemo čuti kako je 4 kubika premalo za jednu sezonu, no intencija nam je bila pomoći svima, dakle da svaki član koji je iskazao potrebu za drvetom ima istu količinu drveta koju smo dobili i dogovorili za predstavnicima ŠGD Šume Središnje Bosne. Znači, svakoga člana tretiramo na isti način i nitko nema protekciju, količinu drveta dijelimo na broj zainteresiranih, a ukoliko je bračni par naš član moguće je za domaćinstvo dobiti 8 metara kubnih.

Da sva dokumentacija i financije u Udruzi budu „pod konac“ stara se ponajviše tajnik Udruge Franjo Šantić, gospodin kojega je svaki dan moguće sresti dotjeranog, s kravatom i aktovkom u izvršavanju poslova tajnika društva.

Šantić nam govori kako Udruga nije na proračunu općine Vitez niti Županije Središnja Bosna. Zahvaljujući razumijevanju načelnika aktivnosti im u zadnje četiri godine podrži Općina no nemaju trajno financiranje te očekuju i smatraju kako su zaslužili da ih se uvrsti u proračun i nagradi za uspješan rad kada su im primanja minimalna. Kaže da bi im i simboličan iznos bio prihvatljiv kako bi se još više uhvatili u koštac s problemima umirovljenika, a ono što žele poboljšati je pomoć u nabavci lijekova za umirovljenike, govori naš sugovornik i pokazuje nam financijski plan rada koji je u pfening izračunat i precizan i spreman za skupštinu Udruge koja se priprema.

Umirovljenici Viteza, ali i drugi stanovnici svakodnevno imaju na raspolaganju Klub umirovljenika u Ulici Kralja Petra Krešimira IV koji je otvoren radnim danima od 9 do 15 sati, a uz minimalne cijene pića posjetitelji mogu besplatno koristiti internet, gledati TV, igrati karti, domina i u društvu provesti vrijeme. U Klubu je uglavnom domaćin poznati viteški umjetnik Marinko Glušica. Dopredsjednik županijske udruge umirovljenika Jozo Krišto govori kako se i u Klubu planiraju zahvati i uljepšanja, preostalo im je urediti još jednu prostoriju i drugi mokri čvor, a do sada su prostorije koje su zatekli u devastiranom stanju uredili, promijenili prozore, nabavili TV, uredili klub i salu za sastanke, a sve uz veliku pomoć mnogih koji ih pomažu.

Na koncu predsjednik Franjo Drmić se zahvalio svima na praćenju rada Udruge kao i donatorima i prijateljima umirovljenika Viteza uz nadu kako će i u vremenu koje dolazi svi imati, prije svega dobro zdravlje i svaki uspjeh u životu i radu!

NAJNOVIJE OBJAVE

Bojan Štrbac: Rukometna akademija Vitez postavila kvalitetne temelje za razvoj rukometa u Središnjoj Bosni

Rukometna akademija Vitez točno na današnji dan, 1. prosinca slavi svoju obljetnicu, tri godine postojanja, uspješnog rada i dobrih rezultata. U ove tri godine...

Donosimo slatku priču Dragane iz Viteza, majstora za vrhunske slastice

Svaki posao, koji se radi s ljubavlju, ima rezultate.Tako je i Dragana Garić, umjetnica i veliki majstor iz Viteza za torte i kolače, još...

Lejla Kraljević: Viteško srce ugroženim sugrađanima gradi kuće, kupuje ogrjev, dijeli hranu i odjeću

Humanitarna udruga Viteško srce iz Viteza pomaže kontinuirano već četiri godine ljudima i djeci u potrebi na teritoriji Županije Središnja Bosna. Besplatni sendviči - Osobama koje...

Stjepan Alilović: Teme koje zanimaju mlade biti će u fokusu samo ako ih mladi nametnu

Predsjednik Udruge Volim Vitez je magistar prava po zvanju s više od šest godina radnog iskustva u struci te nekoliko godina predanog javnog rada...
- Advertisment -
error: Sadržaj je zaštićen.