spot_img
spot_img
spot_img
Vitez
vedro
24.6 ° C
24.6 °
24.5 °
34 %
0.3kmh
6 %
Pet
22 °
Sub
27 °
Ned
30 °
Pon
21 °
Uto
19 °

RADOVI TEKU: U Vitezu se gradi “Gradska džamija”, glavni imam Sikira otkrio detalje

spot_img

Kako smo ranije pisali u Vitezu je posljednjih dana aktivno na gradilištu nove džamije koja će se nalaziti u Novom naselju, točnije uz tkzv. „Principovu cestu“ u blizini kluba Label.

Imajući u vidu veliko zanimanje javnosti za izgradnju džamije kontaktirali smo glavnom imama u Medžlisu islamske zajednice Vitez Omera Sikiru koji je podijelio ključne novosti i informacije u svezi navedenog projekta.

„Džamija u Novom Naselju, Vitez, izraz potrebe i želje vjernika Viteza. Naime, Ahmed-agina džamija više nije u stanju primiti sve vjernike, posebice petkom na džumi namazu i bajram namazima. Poznato je da, već godinama, bajram namaze obavljamo paralelno u Ahmed-aginoj džamiji i sali Vatrogasnog doma“, kazao je Sikira što je, kako dalje navodi jasan pokazatelj opravdanosti ovoga projekta.

Završetak radova za dvanaest mjeseci

Dalje, kako smo doznali, planirani završetak radova je za dvanaest mjeseci, dakle rujan naredne, 2022. godine.

Ovom prilikom upućujemo zahvalu svima koji su pomogli da dođe do realizacije višegodišnjeg nastojanja i ogromne želje da Vitez dobije jedan suvremen vjerski objekt koji će služiti svojoj svrsi, pozivanja ka dobru i moralnim vrijednostima svima nama zajedničkim“, zaključio je Sikira i dodao kako smatra da su da su neodvojivi dijelovi bosansko-hercegovačkog tkiva upravo njeni vjerski objekti i obilježja.

Gradska džamija

Novoizgrađena džamija zvat će se Gradska džamija, a i dalje središnji vjerski objekt Muslimana u Vitezu ostaje Ahmed-agina džamija iz razloga jer se radi najstarijoj džamiji u Vitezu te kao takva predstavlja simbol Bošnjaka muslimana cijelog Viteza, pojašnjava Sikira.

NAJNOVIJE OBJAVE

error: Sadržaj je zaštićen.