spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

STEČAJ U VITEZITU: Dvostruki kriteriji- firma iz Turske može, a iz Hrvatske ne može!?

- Oglasi -

Novi vlasnik imovine Vitezita, WDG promet iz Zagreba, koji je u stečajnom postupku kroz međunarodni javni natječaj kupio LOT 1 koji čini dio imovine Vitezita još uvijek nije ušao u posjed te imovine.

Iako je uplatio iznos sredstava (10,8 milijuna KM), što potvrđuje i priložena uplatnica i potvrda banke o doznačenim sredstvima, još uvijek nije donijeto rješenje o dosudi. Postupajući sudac Ivo Žabić zatražio je suglasnost Vlade F BiH o tome može li predmetna imovina biti u vlasništvu inozemne firme te može li imovina Vitezita biti predmet međunarodnog natječaja s obzirom na specifičnu vrstu djelatnosti koja bi mogla biti obuhvaćena ograničenjima s obzirom na Zakon o stranim ulaganjima u BiH.

Obzirom da smo napomenuli kako je Zlatan Bilanović, kao predstavnik Vlade F BiH u Odboru povjeritelja, koji je u toj ulozi i uz suglasnost Federalnog pravobraniteljstva bio za raspisivanje međunarodnog natječaja o prodaji imovine Vitezita i na taj način izrazio stav Vlade FBiH, mišljenja smo kako dodatna pojašnjenja i stavovi o navedenoj problematici nisu ni potrebni.

Na ovaj način postupak u stečaju je u zastoju do očitovanja Vlade FBiH (iako se očitovao njen opunomoćenik Bilanović) ali i cijeli proces revitalizacije Vitezita u skladu s planovima investitora su, s tim u vez,i još uvijek na čekanju te je njihov rasplet i dalje neizvjestan.

Dok u bivšem viteškom gigantu imamo zastoj u vezi sa stečajnim postupkom na drugoj strani, kako izvještava biznis.info, kompanija Pobjeda Rudet iz Goražda u prošloj godini ostvaruje rekordne prihode i zaradu. Riječ je o kompaniji za proizvodnju eksploziva koja je u vlasništvu punom, strane, turske firme Kirlioglu Kimya Sanayi ve Ticaret Anonim Sirketi.

Dakle, dok je u Vitezu predmet dodatnih mjera provjere i što bi moglo biti obuhvaćeno restriktivnim odredbama Zakona o stranim ulaganjima u Goraždu imamo procvat namjenske industrije koja se bavi istom onom djelatnošću kojom se namjerava baviti i novi vlasnik imovine Vitezita. Vlasnik firme iz Goražda je također strana kompanija. Doduše, kompanija iz Turske, a ne iz Hrvatske.

- Oglasi -

NAJNOVIJE OBJAVE

error: Sadržaj je zaštićen.