viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 22.11.23 @ 12:59
OGLAS

Još jedna obljetnica Daytonskog sporazuma obilježava se u pomalo čudnim okolnostima, čak i za Bosnu i Hercegovinu. Službeno ga jedino, i to kao entitetski praznik, obilježavaju Srbi. Jučer je bio neradni dan u Republici Srpskoj, čiji su političari opet tražili primjenu “izvornog Daytona”.

OGLAS

Netko zadovoljan, netko ne

Oni koji se sjećaju vremena potpisivanja Općeg okvirnog sporazuma za mir u BiH, što je službeni naziv Daytonskog sporazuma, znaju da su upravo Srbi bili najžešći kritičari tog dokumenta. Danas su, bar na riječima, njegovi najveći zagovornici iako ih upravo kreatori Daytonskog sporazuma – Amerikanci – označavaju kao one koji svojim postupcima najviše krše i ugrožavaju taj sporazum. Stvari su možda jasnije ako se sagledaju u svjetlu jučerašnje izjave predsjednika RS-a Milorada Dodika.

– Republika Srpska danas slavi dan svoga međunarodnog priznanja, a ne Daytonski sporazum – poručio je Dodik. Poznato je da su i ostali u BiH zadovoljni samo pojedinim segmentima Daytonskog sporazuma i da ga promatraju iz svoje perspektive. Činjenica je da taj dokument ostaje temelj stabilnosti BiH i da nije realno očekivati neku novu međunarodnu konferenciju na kojoj bi se pisao neki “Dayton 2”. Rješenje je, čini se, u dosljednoj primjeni Daytonskog sporazuma te njegovoj prilagodbi europskom putu BiH koji treba u konačnici rezultirati izgradnjom funkcionalne i samoodržive zemlje. Problem je što se i danas priča o poštivanju i provedbi Daytonskog sporazuma ne svodi na to, već na pokušaje ostvarivanja ratnih ciljeva mirnodopskim sredstvima. Stoga ne čudi što se i utjecajno tijelo Katoličke crkve u BiH jučer, na obljetnicu Daytona, moralo oglasiti posebnim apelom. Komisija “Justitia et pax” (“Pravda i mir”) Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine uputila je apel za izgradnju pravednog mira i sigurne budućnosti u BiH u povodu 28. obljetnice Okvirnog sporazuma za mir u BiH – Daytonskog sporazuma, koji potpisuje predsjednik spomenute Komisije mons. Franjo Komarica. Podsjećajući na ranija upozorenja biskupa na sve manjkavosti u sadržaju i provedbi Daytonskog sporazuma, Komisija “Justitia et pax” apelira na sve odgovorne u državnim institucijama da odlučnije zajedničkim naporima porade na izgradnji pravednog i trajnog mira, utemeljenog na vrijednostima europske civilizacije, tj. na pravdi, ravnopravnosti, poštivanju dostojanstva svakog čovjeka, na slobodi, toleranciji i solidarnosti. – Zajedno s mnogim drugim našim sugrađanima pozdravljamo ovogodišnje višekratne napore i ohrabrujuće odluke sa strane europskih političara oko sve većeg i učinkovitijeg integriranja i naše zemlje, među druge europske države. To je, konačno, jedan pozitivan njihov iskorak u pružanju učinkovite pomoći…

OGLAS

Vrijeme za rezultate

Katolička crkva u našoj zemlji se kroz svoje razne ustanove već godinama ozbiljno trudi doprinositi mirnoj integraciji Bosne i Hercegovine. Zato njezini članovi, kao i brojni drugi naši sugrađani, očekuju od svih političara da poduzmu istinske napore i pokažu političku zrelost i volju za provođenje potrebnih reformi i izgradnje pravne države po uzoru na druge europske države. Vremena praznih riječi i obećanja su za našu zemlju već odavno prošla. Krajnje je vrijeme za konkretne rezultate i za poduzimanje ozbiljnih, konstruktivnih, zajedničkih napora i sa strane domaćih predstavnika vlasti, navodi se u apelu biskupa te potiče sve dobronamjerne sugrađane, prvenstveno političare i druge društvene dužnosnike, da se potrude oko zajedničkog iznalaženja pozitivnih rješenja glede uređenja naše zemlje, kao pravne, sigurne i perspektivne države za sve njezine stanovnike, za ravnopravnost svih etničkih i vjerskih zajednica te za podupiranje svih miroljubivih i mirotvornih akcija i projekata, koji se već provode ili su pokrenuti u našoj zemlji. Biskupi nisu usamljeni u ovakvim stavovima.

OGLAS

Teško da bi se moglo naći dobronamjerne ljude u BiH, svih vjera i nacionalnosti, koji ne bi poželjeli i zatražili od međunarodne zajednice i domaćih političara da rade na ostvarenju ovih ciljeva. Jer, tek tada će se za Daytonski sporazum moći reći da je uistinu uspješan mirovni projekt.

OGLAS

OGLAS
OGLAS
Oglasi
LM