viteski.ba logo
Zrak u vitezu
Vrijeme objave: 02.02.24 @ 13:49

Sve je manje vremena za neophodne reforme koje je pred BiH i njene vlasti stavila Europska komisija, a čije ispunjavanje nas približava članstvu u Europskoj uniji. Rok je ožujak ove godine, kada će se ponovo raspravljati o BiH, a jedan od uvjeta su izmjene Izbornog zakona BiH.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S obzirom na kompliciranu političku situaciju u našoj državi, mnogi dužnosnici pojašnjavaju kako je izuzetno važno usvojiti tehničke izmjene do ožujka, a kasnije se baviti ostalim izmjenama. Uz sve to, ove se godine održavaju lokalni izbori, a međunarodni dužnosnici očekuju da tehničke izmjene već u listopadu budu primjenjive.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Europska unija i Sjedinjene Američke Države (SAD) obavezale su se da budu posrednici u pregovorima o izmjenama i eventualnim dopunama Izbornog zakona u BiH. “Uoči općinskih izbora najesen ove godine, vlasti u BiH imaju istinsku priliku da riješe dugotrajne slabosti u dijelu integriteta izbornog procesa. Pregovori u Neumu i Sarajevu 2021. i 2022. godine pružili su sveobuhvatan temelj za takve reforme. Podsjećamo da je već dva puta većina u Zastupničkom domu glasala za paket integriteta. Pozivamo stranke u koaliciji na državnom nivou da postignu sporazum u skladu s europskim standardima” – rekao je za „Avaz“ glasnogovornik Izaslanstva EU u BiH Ferdinand Koenig.

Dodao je da bi napredak u realizaciji 14 ključnih prioriteta do ožujka 2024. godine, u ovom slučaju ključnog prioriteta 1., također pružio snažne argumente šefovima država i vlada zemalja članica da daju zeleno svjetlo za otvaranje pristupnih pregovora s BiH na predstojećoj sjednici Europskog vijeća. Naglasio je da postoji niz tehnoloških rješenja koja bi unaprijedila sigurnost i integritet izbora u BiH.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Poput elektronskih sredstava za identifikaciju birača i elektronsko skeniranje glasačkih listića, kako bi se spriječile manipulacije i olakšalo prebrojavanje. Europska unija pruža podršku Središnjem izbornom povjerenstvu (SIP) BiH kroz pilot-projekt za identifikaciju birača otiskom prstiju, kao i siguran softver za prijenos izbrojanih glasova i povezanih informacija direktno s biračkog mjesta u SIP. Implementacija pilot-projekta je u tijeku. Izvođači će uskoro isporučiti softver, što će SIP-u omogućiti njegovu primjenu za predstojeće izbore” – istakao je Koenig.

Koenig je podsjetio da svaki građanin ima pravo očekivati da će se njegov glas čuti prilikom glasanja na izborima. “Nažalost, vjerodostojne tvrdnje o neregularnostima na izborima u BiH narušile su povjerenje u izborne rezultate, ali i u demokratske institucije BiH. Iz tog razloga, u prvom od četrnaest ključnih prioriteta iz Mišljenja Europske komisije poziva se BiH da „osigura da se izbori provode u skladu s europskim standardima tako što će provesti relevantne preporuke OSCE-a/ODIHR-a i Venecijanske komisije“” – rekao je Koenig.

Oglasi
LM