spot_img
spot_img
spot_img
Vitez
oblačno
26.2 ° C
26.2 °
26.2 °
49 %
1.2kmh
90 %
Pon
26 °
Uto
30 °
Sri
32 °
Čet
36 °
Pet
30 °

Mostar od danas prvi veći grad u BiH gdje je zabranjen rad nedjeljom

- Oglasi -
- Oglasi -

Mostar je danas službeno postao prvi od većih gradova u našoj zemlji gdje je trgovinama zabranjen rad nedjeljom, a oni koji se ne budu pridržavali te odredbe ili prema posebnoj odluci Grada Mostara imali odobrenje za rad, bit će kažnjavani za prekršaje i do 3.000 KM.

Tako su trgovine u najvećem gradu na Neretvi danas mahom zatvorene sa istaknutim radnim vremenom na kojem je naznačeno da nedjeljom objekt ne radi.

- Oglasi -

Inače je ova odluka samim donošenjem izazvala različite reakcije građana.

- Oglasi -

Jedni su je smatrali apsolutno opravdanom navodeći kako u trgovinama radi najveći broj žena koje nemaju mogućnost sa svojim obiteljima provesti vikend.

Drugi su stava da u Mostaru treba raditi sve jer je turistički grad i da se prava radnika reguliraju na drugi način, tako da imaju slobodne dane, a onima koji žele raditi vikende osigura dupla smjena po uzoru na zapad.

Iako je zabrana rada nedjeljom stupila na snagu ipak, postoje iznimke, jer je odlukom Grada Mostara definirano da trgovine mogu raditi nedjeljom uz odobrenje nadležnih službi, ali su u tom slučaju obvezni neki drugi dan u tjednu svoj objekat zatvoriti.

Tu mogućnost iskoristio je shopping centar “Plaza” na Bišću Polju, tako da radi nedjeljom, a u ponedjeljak je potpuno zatvoren.

Gradonačelnik Mostara Mario Kordić je govoreći o ovoj odluci objasnio kako je ideja o zabrani rada nedjeljom bila sa ciljem da svi građani mogu provesti nedjelju sa svojom obitelji.

Ali s obzirom na to da je ovu problematiku teško urediti, kako je pojasnio ostavljena je mogućnost da trgovine koje odluče raditi nedjeljom moraju svoje objekte zatvoriti neki drugi dan.

,,Mi smo prvi grad ove veličine koji je donio takvu odluku i zahvalan sam Gradskom vijeću da smo takvu odluku uspjeli donijeti. Mislim da je to civilizacijska odrednica, da imamo jedan dan u tjednu da ne radimo. S obzirom da blagodarimo zapadne običaje i da smo u srcu Europe, nedjelja je primjeran dan, jer svi koristimo vikende za dan odmora, jer tada djeca ne idu u školu i sve ono što je vezano za vikend”, kazao je mostarski gradonačelnik.

Priznao je da postoje pritisci nekih poslodavaca koji imaju određene potrebe za preraspodjelom radnika i radnog vremena, ali kako je naglasio u tom kontekstu je ostavljeno šest mjeseci da se ustanovi gdje postoje neke mogućnosti dorade i popravke. Ali smatra da će na kraju sve biti u redu, jer kako je naglasio “feedback” radnika iz trgovina i sindikata je pozitivan i sretni su da je pokrenuta ova priča.

,,Masu ljudi nam se javlja i zadovoljni su da je takva odluka donesena. Ja mislim da će to biti jedna uspješna priča”, zaključio je mostarski gradonačelnik.

Odluka je na snazi i ima svoje kaznene odrede, već od danas, a nakon šest mjeseci će se raditi analiza odluke i vidjeti je li eventualno postoje potrebe za doradom te odluke.

- Oglasi -
spot_imgspot_img
spot_img

NAJNOVIJE OBJAVE

error: Sadržaj je zaštićen.