spot_img
spot_img
spot_img
Vitez
isprekidani oblaci
21 ° C
21 °
21 °
79 %
1.3kmh
59 %
Sub
29 °
Ned
30 °
Pon
34 °
Uto
35 °
Sri
33 °
spot_img

Preminula Vesna Bosanac, vukovarska heroina i simbol obrane

- Oglasi -
- Oglasi -

Nakon duge i teške bolesti, u ponedjeljak ujutro je u 74. godini preminula Vesna Bosanac, legendarna ratna ravnateljica vukovarske bolnice.

Rođena je u Subotici, a kao dijete doselila je u Borovo naselje. Medicinski fakultet završila je 1972. godine. Ona je na čelu Medicinskog centra Vukovar i Ratne bolnice Vukovar postavljena 24. srpnja 1991. godine.

Sljedećih mjeseci u bolnici bez hrane i lijekova su liječili i operirali tisuće bolesnika, a ravnateljica Bosanac s brojnim radnicima nije napuštala bolnicu do pada grada.

Potom je i završila u zatočeništvu u Sremskoj Mitrovici, gdje je provela tri tjedna, a potom u Beogradu na dva dana. Nakon razmjene je stigla u Zagreb u prosincu 1991.

Bolnicu je vodila i nakon rata, a u mirovinu je otišla 2014. godine.

Odlikovana je Redom Danice hrvatske s likom Katarine Zrinske, primila je “Povelju Republike Hrvatske” u ime Opće županijske bolnice Vukovar od hrvatskog predsjednika Ive Josipovića, a Udruga branitelja Podravke u suradnji s drugim udrugama proizašlim iz Domovinskog rata dodijelila joj je Veliku zlatnu plaketu za sve što je učinila za dobrobit Hrvatske, prenosi Hrvatski radio Vukovar.

- Oglasi -
spot_img
spot_img

NAJNOVIJE OBJAVE