spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Uz pomoć Android mobilnog telefona otkrijte prati li vas netko

- Oglasi -

Telefoni koje pokreću Android 6 ili noviji operativni sustav dobivaju ažuriranje koje će omogućiti da prepoznate prati li vas netko. Ukoliko je to slučaj, dobit ćete upozorenje o nepoznatom uređaju za praćenje.

- Oglasi -

Google je ovu funkciju najavio na svom I/O događaju održanom u svibnju, kao odgovor na sve veći broj slučajeva digitalnog uhođenja pomoću namjenskih uređaja kao što je Apple AirTag. Zapravo, Google i Apple su blisko surađivali na ovom projektu.

Informacije o vlasniku

Ažurirani telefoni će sada automatski moći da prepoznaju kreće li se prema vama nepoznati bluetooth uređaj za praćenje, ali ne i njegov vlasnik, a kada se to dogodi, dobit ćete notifikaciju, ali i mogućnost da saznate više. Ovo uključuje mapu na kojoj će biti prikazana ruta po kojoj vas je takav uređaj pratio, a u nekim slučajevima i serijski broj uređaja, kao i informacije o njegovom vlasniku.

- Oglasi -

Naravno, ovo neće biti previše korisno ukoliko ne možete da locirate nepoznati uređaj za praćenje, te će vam na raspolaganju biti opcija za aktiviranje njegovog zvučnog signala, kao i uputstvo za deaktivaciju.

Skeniranje okoline

Uvijek možete i ručno skenirati svoju okolinu kako bi pronašli nepoznate uređaje za praćenje.

Kada stigne nadogradnja, potrebno je uraditi sljedeće:

1. Otvorite Settings

2. Pronađite Safety & Emergency opciju

3. Izaberite Unknown Tracker Alerts

4. Pritisnite Scan now

Google kaže da je za ručno skeniranje potrebno samo 10 sekundi kako bi pronašao nepoznati uređaj, a ukoliko telefon išta pronađe, na raspolaganju su iste opcije kao i kod automatskog skeniranja.

Nažalost, nova funkcija trenutno ima mogućnost detektiranja samo AirTag uređaja, ali vremenom će se popis proširivati.

- Oglasi -

NAJNOVIJE OBJAVE