viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 03.08.23 @ 14:05
OGLAS

Telefoni koje pokreću Android 6 ili noviji operativni sustav dobivaju ažuriranje koje će omogućiti da prepoznate prati li vas netko. Ukoliko je to slučaj, dobit ćete upozorenje o nepoznatom uređaju za praćenje.

Google je ovu funkciju najavio na svom I/O događaju održanom u svibnju, kao odgovor na sve veći broj slučajeva digitalnog uhođenja pomoću namjenskih uređaja kao što je Apple AirTag. Zapravo, Google i Apple su blisko surađivali na ovom projektu.

OGLAS

Informacije o vlasniku

Ažurirani telefoni će sada automatski moći da prepoznaju kreće li se prema vama nepoznati bluetooth uređaj za praćenje, ali ne i njegov vlasnik, a kada se to dogodi, dobit ćete notifikaciju, ali i mogućnost da saznate više. Ovo uključuje mapu na kojoj će biti prikazana ruta po kojoj vas je takav uređaj pratio, a u nekim slučajevima i serijski broj uređaja, kao i informacije o njegovom vlasniku.

OGLAS

Naravno, ovo neće biti previše korisno ukoliko ne možete da locirate nepoznati uređaj za praćenje, te će vam na raspolaganju biti opcija za aktiviranje njegovog zvučnog signala, kao i uputstvo za deaktivaciju.

OGLAS

Skeniranje okoline

Uvijek možete i ručno skenirati svoju okolinu kako bi pronašli nepoznate uređaje za praćenje.

Kada stigne nadogradnja, potrebno je uraditi sljedeće:

1. Otvorite Settings

2. Pronađite Safety & Emergency opciju

3. Izaberite Unknown Tracker Alerts

4. Pritisnite Scan now

Google kaže da je za ručno skeniranje potrebno samo 10 sekundi kako bi pronašao nepoznati uređaj, a ukoliko telefon išta pronađe, na raspolaganju su iste opcije kao i kod automatskog skeniranja.

Nažalost, nova funkcija trenutno ima mogućnost detektiranja samo AirTag uređaja, ali vremenom će se popis proširivati.

OGLAS
OGLAS
Oglasi
LM