spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Dobre vijesti: Gorivo u Federaciji jeftinije za marku u odnosu na prije pola godine

- Oglasi -

Cijene goriva u Federaciji Bosne i Hercegovine i dalje su u padu.

- Oglasi -

Kako je potvrđeno za portal Radiosarajevo.ba iz Federalnog ministarstva trgovine prosječna maloprodajna cijena na današnji dan za benzin iznosi 2,55 KM po litru i za dizel 2,43 KM po litru.

Prosječne cijene

,,Prosječne maloprodajne cijene premium bezolovnog benzina 95, BAS EN 228- BMB 95 na dan 19. svibanj 2023. godine niže su za 3,04 posto u odnosu na prosječnu maloprodajnu cijenu prethodnog mjeseca”, rečeno je za Radiosarajevo.ba iz Ministarstva.

- Oglasi -

Također, prosječne maloprodajne cijene dizel BAS EN 590 (10 ppm) na dan 19. svibanj 2023. godine niže su za 7,25 posto u odnosu na prosječnu maloprodajnu cijenu prethodnog mjeseca.

Prema prikazu kretanja cijena Federalnog ministarstva trgovine, benzin je najskuplji bio u sedmom mjesecu prošle godine kada je prosječna cijena iznosila 3,31 KM po litru.

Danas, litar košta u prosjeku 2,55 KM po litri, što je za 0,76 KM jeftinije u odnosu na srpanj 2022. godine.

,,Vlada Federacije BiH je na prijedlog Federalnog ministarstva trgovine donijela Odluku o propisivanju mjera neposredne kontrole cijena utvrđivanjem maksimalne visine marži za naftne derivate, kojom je propisala gospodarskim društvima koja obavljaju trgovinu na veliko maksimalnu visinu marži u apsolutnom iznosu od 0,06 KM po litru derivata, a gospodarskim društvima koja obavljaju djelatnost trgovine na malo naftnim derivatima maksimalnu visinu marže u apsolutnom iznosu od 0,25 KM/litru derivata”, navode iz Ministarstva.

- Oglasi -

NAJNOVIJE OBJAVE

error: Sadržaj je zaštićen.