spot_img
spot_img
spot_img
Vitez
isprekidani oblaci
27.7 ° C
27.7 °
27.7 °
43 %
0.6kmh
57 %
Pon
29 °
Uto
29 °
Sri
31 °
Čet
35 °
Pet
32 °

Konobari, kuhari i šankeri trenutno su najtraženiji radnici u BiH

- Oglasi -
- Oglasi -

Pred početak nove turističke sezone, domaći ugostitelji su na mukama. Stranice oglasa i Facebook grupe preplavljene su oglasima ugostitelja. Konobari, kuhari i šankeri trenutno su najtraženiji radnici u našoj zemlji.

– Odlazi po pet-šest radnika, dođe tek dvoje. Konstantno su raspisani oglasi za prijem radnika, kako šankera, konobara, recepcionera, održavanja, ali nikako da dobijemo broj radnika koji nam je potreban – kazao je jedan poznati ugostitelj.

S druge strane postoje i pozitivni primjeri gdje vlasnici ugostiteljskih objekata zadržavaju radnike na dugoročnoj osnovi, no tu se radi o uređenim poslovnim pričama s vizijom koji radnicima nude uvjete koje ne mogu odbiti.

Odlazak radnika van BiH desetkovao je domaće tržište. U Sindikatu kažu da su plaće i uvjeti rada glavni razlog odlaska radnika. Statistika kaže da je prosječna plaća radnika u ugostiteljstvu od 600 do 1.000 KM.

Pojedini ugostitelji rješenje vide u školovanju stručnog kadra i poboljšanju uvjeta rada.

Da bi poboljšali uvjete, ugostiteljima, koji još skupljaju gubitke uzrokovane pandemijom, neophodna je pomoć nadležnih. Pojedine lokalne zajednice nastoje ponuditi rješenje kroz programe podrške zapošljavanju i jednokratnu pomoć, ali to je, imajući u vidu razmjere štete, ugostiteljima nedovoljno.

- Oglasi -
spot_imgspot_img
spot_img

NAJNOVIJE OBJAVE

error: Sadržaj je zaštićen.