viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 30.03.21 @ 21:37

HKD ,,Napredak” podružnica Vitez svoj obnoviteljski rad je započela 1991. godine, različita povijesna događanja su utjecala na to da taj rad bude prekinut da bi ponovno bio nastavljen 1995. godine.

U periodu od 1995. do 1997. godine folklornu skupinu HKD ,,Napredak” vode braća Kupreškići, Zoran i Mirjan. U tom periodu bude se i viteški pisci i pjesnici te se izdaje veliki broj knjiga kao i zbirke pjesama. Vitez postaje poznat po izdavačkoj djelatnosti i gotovo sve knjige izlaze u izdanju Napretka. U sklopu društva, u to vrijeme djeluju folklorna, tamburaška i izdavačka sekcija, a samo nekoliko godina unaprijed, a čime se i danas može pohvaliti, Napredak u Vitezu broji deset sekcija i dvije udruge koje koriste Napretkove prostorije za svoje redovne probe.

OGLAS

Napredak u 6 radnih dana okuplja 300 stalnih članova na redovitim probama kroz 4 folklorne skupine, tamburašku sekciju, sekciju harmonikaša, sekciju mažoretkinja, Ženski vokalni sastav, Ritter Ethno ansambl, Mušku pjevačku skupinu Krčevljani, sekciju koja djeluje pri Napretku i samostalno, kao i dvije gostujuće udruge, Udruga vokalni sastav Viteški akordi i Udruga Jozo Penava.

OGLAS

Najbrojnija je folklorna sekcija koja broji najviše članova raspoređenih u četiri skupine. Za sobom imaju brojne nastupe širom Bosne i Hercegovine, a gostovali su i u nekoliko gradova u Republici Hrvatskoj, Austriji, Švicarskoj.

OGLAS

,,A” skupina folklora održava svoje probe srijedom i petkom pod vodstvom Kristine Mišković i Zorana Kupreškića, a korepetitori ove sekcije su Zdravko Vrebac i Mirjan Kupreškić.

Folklorna skupina ,,B” održava svoje probe utorkom i petkom pod vodstvom Ane Mišković, dok su korepetitori Hrvoje Jukić i Stjepan Mišković.

,,C” folklorna skupina, a ujedno i najmlađa folklorna skupina, pod vodstvom i posebnom brigom Ane Mišković održava svoje redovite probe utorkom i petkom.

Četvrta skupina folkloraša su seniori koji svoje probe održavaju srijedom pod vodstvom Kristine Mišković i Zorana Kupreškića uz pratnju Zdravka Vrebca i Mirjana Kupreškića.

Napredak u Vitezu ne bi bio potpun bez tamburaške sekcije koju vode Darija Topić i Stjepan Mišković, a svoje probe održavaju ponedjeljkom i četvrtkom.

Vrijedne probe sekcije harmonikaša vodi Gordana Mišković uz asistenciju Marka Plavčića, ponedjeljkom i četvrtkom.

Jedna od novijih sekcija je Ritter Ethno ansambl čije se probe održavaju srijedom i petkom pod vodstvom Gordane Mišković.

Kako bi zvuci instrumenata i različita kola bili upotpunjeni, Ženski vokalni sastav koji djeluje samo nekoliko mjeseci, svoje probe održava srijedom pod vodstvom Gordane Mišković.

Ukras društva i posebnih prigoda su svakako Napretkove mažoretkinje, čije se probe održavaju ponedjeljkom i četvrtkom, a voditeljica sekcije je Maja Kvesić.

Utorak i subota su rezervirani za probe Muške pjevačke skupine Krčevljani, sekcije koja djeluje pri Napretku, ali i samostalno.

Dvije udruge koje su svoje probe odlučile održavati u Napretku su vokalni sastav Viteški akordi, Udruga koja iza sebe ima značajan period trajanja, ali i uspjeha, kao i Udruga Jozo Penava, skupina glazbenika.

Osim tradicionalnih plesova, Napredak u Vitezu radi na tome da ima i jedanaestu sekciju, sekciju modernih plesova, koju bi vodila Maja Kvesić.

HKD ,,Napredak” Vitez gore navedenim, između ostaloga pokušava očuvati hrvatsku, izvornu, narodnu kulturu i tradiciju viteškog kraja, pokušava očuvati identitet Hrvata. Rad i uspjeh sekcija najčešće se može vidjeti na aktivnostima koji se organiziraju gotovo svakog četvrtka u sklopu kulturnog četvrtka, na nekom od značajnih koncerata, za Božić, Uskrs, Dan općine, patron župe ili slično. Napredak kroz svoje aktivnosti često organizira promocije knjiga, izložbe slika i mnoge druge aktivnosti, a sve opet s jednim ciljem, očuvanje kulture našega kraja.

,,Vrijeme prolazi, a naše tek dolazi”, poruka je već dugo mladih Napretkovaca Viteza koji djeluju i rade za uspjeh sredine u kojoj žive.

Oglasi
LM