viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 05.05.24 @ 10:23
OGLAS

Kako olakšati proces registracije i online registracije poslovnih subjekata u Federaciji BiH te time omogućiti snažniji investicijski ciklus lišen velikog broja dosadašnjih birokratskih opterećenja i prepreka, jedno je od ključnih pitanja koja će se uskoro riješiti u Federaciji BiH, a iza svega stoji proces integriranog online sustava za registraciju poslovnih subjekata u FBiH. Važnu kariku u ovom procesu čini i Federalno ministarstvo pravosuđa, čiji je ministar Vedran Škobić.

Općina Travnik izabrana je kao prva u kojoj će se u realnim uvjetima testirani novo rješenje, pa je tako prošle godine u prostorijama Općinskog suda u Travniku, prvog suda u FBiH koji je započeo s primjenom ovog digitalnog rješenja, označen službeni početak rada integriranog online sustava za registraciju poslovnih subjekata u FBiH.

OGLAS

Općinski sud u Travniku jučer je pak potpisao sporazum s Agencijom za identifikacijske dokumente, evidenciju i razmjenu podataka Bosne i Hercegovine (IDDEEA) kojim se otvaraju nove mogućnosti za učinkovitije obavljanje pravnih procedura. Sporazum omogućuje stalni pristup prijamnom tijelu Općinskog suda putem web-servisa koji povezuje Sud sa središnjom evidencijom IDDEEA-e. Iz ove su Agencije objasnili i kako navedeno rješenje omogućuje da sud može izravno pristupati evidencijama koje IDDEEA održava, poštujući sve zakonske propise, a inicijativa će omogućiti lakšu provedbu postupaka registracije i online registracije poslovnih subjekata u Federaciji BiH, omogućavajući provjeru osnovnih podataka osnivača/vlasnika subjekta upisa i ovlaštenih predstavnika/zastupnika. Pritom su ukazali i na zakon o izmjenama i dopunama Zakona o registraciji poslovnih subjekata koji uvodi jednošalterski sustav, a koji pak pruža usluge podnositeljima prijava na fizičkoj ili virtualnoj lokaciji, čime se stvara učinkovitije okružje za stupanje na tržište različitim gospodarskim subjektima. Navedeni sporazum koji je potpisan jučer otvorit će put prema znatnom ubrzanju i olakšavanju registracije poslovnih subjekata.

OGLAS

Osim tematike registracije poslovnih subjekata, važan korak prema ubrzanju svih potrebnih procedura za pokretanje biznisa, ali i olakšavanje svakodnevnih životnih potreba stanovnika BiH, veže se i uz uvođenje digitalnog potpisa. Digitalni potpis, kao elektronička forma vjerodostojnosti, omogućuje potvrdu identiteta pošiljatelja i integritet isprave, čime se osigurava sigurna razmjena podataka putem interneta. Ovaj sustav nije samo praktičan već štedi vrijeme i resurse, eliminirajući potrebu za fizičkim potpisivanjem isprava i tako omogućuje bržu i učinkovitiju komunikaciju. Iz IDDEEA-e su nedavno ukazali na značaj novih tehnologija u procesu digitalizacije, odnosno unaprjeđenju javnih usluga, istaknuvši važnost daljnjeg investiranja u informacijske tehnologije, ali i obuku osoblja. Vezano uz zaštitu, poručili su i kako digitalni potpis nije samo pitanje tehnologije već i pravne sigurnosti i privatnosti podataka. Stoga je od vitalnog značaja da se usvoje odgovarajući propisi i standardi koji će osigurati integritet i povjerenje u digitalne procese. Digitalni potpis, kao i e-servisi, elementi su koji će u velikoj mjeri poboljšati poslovno okružje u zemlji, olakšavajući i ubrzavajući potrebne procedure za pokretanje biznisa, realizaciju investicija, a samim tim i stvarajući preduvjete za otvaranje novih radnih mjesta, a kroz daljnji razvoj infrastrukture i podršku mjerodavnih institucija očekuje se da će ove tehnologije postati još šire prihvaćene i integrirane u sve aspekte društva. Kada govorimo o daljnjem procesu podizanja tehnološke razine koja će svim žiteljima u znatnoj mjeri olakšati svakodnevne životne potrebe, valja ukazati i na činjenice kako se planira i izgradnja platforme digitalnog identiteta koja će se koristiti na teritoriju cijele BiH te pružati ključne usluge kao što su elektronički potpisi (e-potpisi) i e-novčanik te tako omogućiti korisnicima da upravljaju i koriste svoj digitalni identitet na jednostavan, siguran i učinkovit način.

OGLAS

Europski standardi

Pitanje digitalizacije usko je vezano i uz pristupanje BiH Europskoj uniji, a Škobić je još prošle godine, u vrijeme početka rada integriranog online sustava za registraciju poslovnih subjekata u FBiH, naglasio kako ovakav pristup omogućava transparentnost i lakši pristup građanima i gospodarstvenicima te je uistinu jedan korak prema Uniji. Ukazao je na iskustva zemalja EU-a u kojima je ovakav način rada zastupljen, ali je istaknuo i značaj procesa digitalizacije u pravosuđu.

OGLAS
OGLAS
Oglasi
LM