viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 19.03.24 @ 09:10

Bh. kompanija Derubis, sa sjedištem u Vitezu, koja proizvodi jahte i luksuzne kamp prikolice, ulazi i na tržište Saudijske Arabije. Tvornica će biti u impresivnom ekonomskom gradu kralja Abdulaha.

Prema pisanju talijanskog magazina specijaliziranog za industriju karavana i kampiranja AboutcampBtoB, riječ je o prekretnici u Derubisovoj globalnoj strategiji rasta, pozicionirajući se kao ključni regionalni akter u pomorskoj industriji i industriji rekreacije, zabave, sporta i turizma.

Oglas

Naime, Derubis je sa saudijskom kompanijom Zahrani Holding Group potpisao joint venture ugovor ili ugovor zajedničkog poslovnog poduhvata. Zahrani Holding Group je investicijski konglomerat koji je formiran 1975. godine, a koji je prisutan u velikom broju djelatnosti – od građevinarstva do turizma. Obje kompanije na ovaj način žele proširiti prisustvo na tržištu luksuznih plovila i kampera.

Izgradnja prve Derubisove tvornice plovila i kamp prikolica u Saudijskoj Arabiji počela je prošli mjesec. Tvornica se gradi u ekonomskom gradu kralja Abdulaha koji se prostire duž Crvenog mora na 185 kilometara kvadratnih. Zapravo, ovaj grad je industrijska dolina s lukom koju je Svjetska banka 2021. proglasila najefikasnijom lukom na svijetu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Derubis namjerava da u prvoj godini poslovanja proizvede 16 katamarana s hibridnim i električnim motorom te 240 kamp prikolica. Cilj im je da godišnje proizvode 50 motornih katamarana i 480 kamp prikolica. Spomenuti talijanski magazin je napomenuo da je ovaj poslovni poduhvat u skladu sa saudijskom vizijom za period do 2030., a koja podrazumijeva ekonomsku diverzifikaciju države – manje oslanjanje na naftu, tj. stvaranje više izvora prihoda. To podrazumijeva i velika ulaganja u turizam.

Bader Al Zahrani, predsjednik Zahrani Holdinga, smatra da je saradnja s Derubisom ključan korak za zadovoljavanje rastućih zahtjeva na tržištu plovila i kampera. Osnivač Derubisa Denis Kraljević je izjavio da u ovoj kompaniji vjeruju da dobar dizajn i vrhunski proizvodi ne poznaju granice.

“Naša posvećenost izvrsnosti ne poznaje granice, a naše širenje na saudijsko tržište je dokaz uvjerenja da kvaliteta i inovacije prevazilaze geografska ograničenja”, dodaje. Prema riječima Kraljevića, ponosni su na to što dijele istu viziju s partnerom u zajedničkom ulaganju, čime ostvaruju nova postignuća u pomorskoj industriji i industriji kampera, piše magazin AboutcampBtoB.

Oglasi
LM