viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 05.03.24 @ 08:23

Za prvo tromjesečje banke predviđaju da će doći do pooštravanja standarda za kredite stanovništvu, dok će standardi za odobravanje kratkoročnih, kao i dugoročnih kredita poduzećima biti ublaženi

Banke u Bosni i Hercegovini imaju blago pesimističan pogled na potražnju stanovništva za kreditima u prvom tromjesečju, dok istodobno očekuju da će doći do povećanja potražnje poduzeća za kreditima, pokazuje anketa Centralne banke Bosne i Hercegovine. Prema ovoj anketi, u kojoj je sudjelovalo osam najvećih banaka u BiH, očekuje se u prvom tromjesečju smanjenje potražnje stanovništva za potrošačkim i nenamjenskim kreditima, dok će doći do povećanja potražnje poduzeća za kratkoročnim, kao i za dugoročnim kreditima i/ili kreditnim linijama. Za prvo tromjesečje banke predviđaju da će doći do pooštravanja standarda za kredite stanovništvu, dok će standardi za odobravanje kratkoročnih, kao i dugoročnih kredita poduzećima biti ublaženi.

Oglas

Banke su izvijestile da je u četvrtom tromjesečju prošle godine došlo do rasta potražnje stanovništva za stambenim, dok je potražnja za potrošačkim i nenamjenskim kreditima nešto manja nego u prethodnom tromjesečju. U četvrtom tromjesečju 2023. neto postotak promjene ukazuje da je došlo do ublažavanja standarda za odobravanje stambenih kredita, dok su standardi za potrošačke i nenamjenske kredite ostali nepromijenjeni u odnosu na prethodno tromjesečje. U posljednjem tromjesečju lani udio odbijenih zahtjeva za odobrenje kredita stanovništvu blago je povećan u odnosu na prethodno tromjesečje. Vezano uz uvjete odobravanja kredita stanovništvu, smanjene provizije i naknade, produljeni rokovi utjecali su na ublažavanje, dok su se nastavili pooštravati uvjeti vezani uz zahtjeve kolaterala na kredite stanovništvu i u četvrtom tromjesečju prošle godine. Banke su navele da je potražnja poduzeća za kreditima nastavila rasti i u četvrtom tromjesečju 2023., kao i da je potražnja za dugoročnim kreditima veća od potražnje za kratkoročnim. U četvrtom tromjesečju lani udio odbijenih zahtjeva za odobrenje kredita poduzećima ostao je nepromijenjen u odnosu na prethodno tromjesečje.

Oglasi
LM