viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 07.03.24 @ 14:21

Autoceste Federacije BiH, kako smo nedavno objavili, pripremaju izgradnju nove dionice brze ceste između Lašve i Jajca. Naime, priprema se izgradnja dionice Nević Polje – Turbe, koja prolazi teritorijem općina Travnik i Novi Travnik. Dionica je duga 11,43 kilometara i trenutno je u fazi postupak izdavanja okolišne dozvole.

Ova dionica dio je brze ceste Lašva – Jajce ukupne koja će ukupno biti duga 54 kilometra. Ovo je druga dionica ove veoma važne prometnice jer je prva dionica od Lašve do Nević Polja već u izgradnji. Dionica Nević Polje – Turbe, ili njen dio, bit će svojevrsna travnička zaobilaznica, iako formalno nije tako nazvana, piše BiznisInfo.ba.

OGLAS

Nakon što se izgradi ova dionica grad će se konačno osloboditi tranzitnog prometa. Podsjetimo da postojeća magistrala ide kroz sam Travnik. Kako se vidi na mapi koju donosimo, nova cesta će se odvajati od postojećeg pravca znatno ranije i prolaziti južno od grada.

OGLAS

Na gubitku bi zbog svega mogli biti samo poznati travnički ugostitelji koji bi mogli ostati bez jednog broja mušterija koje u prolazu vole svratiti na kavu ili ćevape. Inače, kako smo pisali, riječ je o ključnoj cesti kroz srednju Bosnu koja će povezati ne samo srednjobosanske gradove, poput Travnika, Viteza i Jajca, sa Sarajevom, već i cijelu Krajinu sa centralnim dijelovima BiH.

OGLAS

Brza cesta je projektirana na način da sadrži dva kolovoza odvojena razdjelnim pojasom. Svaki kolovoz ima dvije prometne trake. Traka za spora vozila na ovoj dionici nije predviđena. Brza cesta na dionici Nević Polje – Turbe uključuje još i izgradnju 3 tunela, 13 mostova te podvožnjaka/nadvožnjaka na mjestima gdje je planirana trasa brze ceste u koliziji sa postojećim lokalnim cestama.

Oglasi
LM