viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Foto: Pexels.com
Vrijeme objave: 08.02.24 @ 10:35
OGLAS

Hercegovački pčelari suočavaju se s ozbiljnim izazovima uslijed porasta uvoza meda koji je rezultirao smanjenjem potražnje domaćeg meda na lokalnom tržištu.

Cijene hercegovačkog meda, koji slovi kao visokokvalitetan proizvod, ove godine je 25 KM, dok uvozni med, osobito onaj iz Kine, može se pronaći po nevjerojatno niskoj cijeni od svega 6 KM, posebice tijekom akcijskih ponuda. Ova znatna razlika u cijenama stvara pritisak na lokalne pčelare, čime se narušava njihova ekonomska stabilnost.

OGLAS

Jedan od hercegovačkih pčelara, Marko Petrović, izrazio je svoju zabrinutost zbog ove situacije. “Trudimo se proizvesti vrhunski med, brinemo o našim pčelama i očuvanju okoliša. No, kad vidite da se uvozni med prodaje po cijenama koje ne pokrivaju ni osnovne troškove proizvodnje, teško je ostati motiviran i nastaviti s ovim poslom”, rekao je Petrović za Bljesak.info. Foto: Pexels.com / Kašika meda Potražnja za domaćim medom osjetno je pala proteklih dana, a za sve je kriv uvozni, često patvoreni med. Dodaje kako je zajedno sa kolegama bio svjedok da se kineski med na akcijama u trgovinama u Hercegovini može naći za 6 KM.

OGLAS

”To nije med, to je kemija. Ali kako ćemo mi čovjeku objasniti zašto je naš med 25 KM, a taj 6 KM? Situacija je takva, ljudi nemaju novca, kupuju ono što je jeftinije, to je realnost”, ističe naš sugovornik. Dodaje kako proizvodnja meda zahtijeva veliki trud i predanost. ”Pčelari moraju brinuti o svojim košnicama, osiguravati kvalitetnu pašu za pčele, pratiti njihovo zdravlje te osigurati odgovarajuće uvjete za proizvodnju meda”, priča nam Marko.

OGLAS

”Proces počinje sakupljanjem nektara iz cvjetova, a zatim se prolazi kroz pažljiv proces prerade i filtriranja kako bi se dobio čist i visokokvalitetan proizvod. Sve ove faze zahtijevaju stručnost i posvećenost pčelara”, govori nam naš sugovornik , te dodaje: ”Uvozni med, često proizveden u uvjetima koji ne zadovoljavaju iste standarde kvalitete kao i domaći med, stvara nelojalnu konkurenciju”. Foto: Unsplash / Košnice Pčelari su pozvali nadležne institucije da poduzmu mjere kako bi zaštitile domaću proizvodnju meda, uključujući postavljanje strožih uvjeta za uvoz meda i poticanje svijesti potrošača o važnosti podrške lokalnim proizvođačima. S obzirom na trenutnu situaciju, hercegovački pčelari suočavaju se s izazovima očuvanja tradicije i kvalitete svog proizvoda, dok istovremeno nastoje održati ekonomsku održivost svojih pčelinjaka.

OGLAS
OGLAS
Oglasi
LM