viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 26.03.24 @ 09:09
OGLAS

Prema podacima od prošle godine, Bosna i Hercegovina ukupno ima 12.212 registriranih traktora, što je 0,99 posto od ukupnog broja motornih vozila u BiH, piše portal agroklub.ba. Uvidom u podatke vidljivo je i kako je u protekloj godini došlo do porasta prvi put registriranih traktora u odnosu na 2022. godinu.

Kada je riječ o onima koji su prvi put lani registrirani, odnosno novim i uvezenim rabljenim traktorima na području Bosne i Hercegovine, takvih je 4111, što je za 4,52 posto više nego godinu prije. Prema podacima koje je objavio BIHAMK, tijekom 2023. godine prvi put je registrirano i 730 priključnih vozila za traktore i priključne vučene opreme.

OGLAS

Kao što je poznato za traktore, radne strojeve i motokultivatore, kao i vozila na motorni pogon čija zapremina motora ne prelazi 50 cm³, valjanost registracije nije vremenski ograničena, uz obvezu posjedovanja stikera – naljepnice i police o osiguranju vozila koje ne smiju biti starije od godinu dana. Preciznije rečeno, registracija se obavlja samo jedanput.

OGLAS

Podsjećaju i kako su, prema izvješću o ulaganjima poljoprivrednih proizvođača za nabavu mehanizacije, kao i izdvojenim sredstvima u vidu novčanih podrški, vlasnici obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, obrta, gospodarskih društava i zadruga u Federaciji Bosne i Hercegovine ukupno su kupili 472 traktora u razdoblju od 1. kolovoza 2022. godine do istog datuma prošle godine. Kada je riječ o Republici Srpskoj, od 4605 zahtjeva za kapitalne investicije, samo za mehanizaciju stiglo je 3245, od čega najviše za traktore, 998. Prema podacima udruge FederUnacom, prodaja samo u prvoj polovini 2023. u Bosni i Hercegovini prešla je 700 traktora, s rastom od 59 posto u usporedbi s godinom prije.

OGLAS
OGLAS
OGLAS
Oglasi
LM