viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 24.04.24 @ 21:29
OGLAS

Kompanija na ovaj način nastoji da prevaziđe velike probleme s kojima se suočava.

ArcelorMittal Zenica obavijestio je građane Zenice da će sutra biti obustavljen rad Koksare. Ovim se realizira gašenje pogona koje je najavljeno u ožujku.

OGLAS

Proces obustave rada pogona planiran je za sutra počevši od 9:30. Kompanija navodi da je poduzela sve potrebne mjere i radnje kako bi osigurala da navedeni proces teče sigurno i sa minimalnim utjecajem na okoliš.

OGLAS

Nakon zaustavljanja koksne baterije ukupne emisije tvornice u Zenici bit će svedene na najniži nivo od početka njenog rada prije 132 godine.

OGLAS

– ArcelorMittal Zenica će nastaviti smanjivati svoj utjecaj na okoliš i poslovati u skladu sa zahtjevima okolinske dozvole. Istovremeno, Kompanija će ulagati sve napore da osigura dugoročnu održivost proizvodnje čelika u Zenici – navode u priopćenju. Podsjetimo da je kompanija ArcelorMittal Zenica lani zabilježila neto gubitak od 159 milijuna KM, uz dramatičan pad prihoda za oko 30 posto na godišnjem nivou.

U ožujku su priopćili da pokušavaju pronaći načine da izađu iz postojeće situacije, s obzirom da se zbog niske cijene čelika na svjetskom tržištu suočavaju s velikim izazovima u poslovanju. Između ostalog, tada su najavili da će obustaviti proizvodnju koksa, te poručili da je ovo samo jedan od koraka koje u narednom periodu planiraju poduzeti u tom smislu.

– Radimo plan gdje ćemo rasporediti naše zaposlenike sa Koksare koji su jako dobri radnici i bili su s nama jako dugi period. Zaposlenike koji su bili dugi niz godina s nama ne bismo željeli izgubiti. Prerasporedit ćemo ih u naše druge radne postrojbe – najavio je tada direktor Nikhil Mehta.

Istaknuo je da će pokušati zadržati što više radnika u Zenici, dok će višak radnika pokušati zbrinuti u svom pogonu u Njemačkoj ili nekim drugim europskim zemljama. Planirano je da na taj način zbrinu oko 15 posto radnika iz tog departmenta. Koksara zapošljava ukupno 200 radnika. Zenički Mittal upošljava oko 2.200 radnika. Ukupno oko 3.000 radnika zaposleno je u Mittalu u Zenici i Prijedoru, ali postoji još čitav lanac poduzeća i kompanija s kojima surađuju.

OGLAS
OGLAS
Oglasi
LM