viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 25.04.24 @ 21:56
OGLAS

Pogon Koksare u okviru kompanije ArcelorMittal Zenica zatvoren je danas nakon 130 godina rada.

Proizvodnja čelika, odnosno rad Mittala, neće doći u pitanje jer će se sada koks kupovati.

OGLAS

Gašenje Koksare najavljeno je ožujku, nakon što je kompanija priopćila da je prošle godine ostvarila gubitak od 159 milijuna KM u prošloj godini.

OGLAS

Nakon zaustavljanja koksne baterije ukupne emisije tvornice u Zenici bit će svedene na najniži nivo od početka njenog rada prije 132 godine.

OGLAS

U ožujku je kompanija priopćila da pokušava pronaći načine da izađe iz postojeće situacije, s obzirom da se zbog niske cijene čelika na svjetskom tržištu suočavaju s velikim izazovima u poslovanju.

Između ostalog, tada su najavili da će obustaviti proizvodnju koksa, te poručili da je ovo samo jedan od koraka koje u narednom periodu planiraju poduzeti u tom smislu.

– Radimo plan gdje ćemo rasporediti naše zaposlenike sa Koksare koji su jako dobri radnici i bili su s nama jako dugi period. Zaposlenike koji su bili dugi niz godina s nama ne bismo željeli da izgubimo. Prerasporedit ćemo ih u naše druge radne jedinice – najavio je tada direktor Nikhil Mehta.

Istaknuo je da će pokušati zadržati što više radnika u Zenici, dok će višak radnika pokušati zbrinuti u svom pogonu u Njemačkoj ili nekim drugim europskim zemljama. Planirano je da na taj način zbrinu oko 15 posto radnika iz tog departmenta. Koksara zapošljava ukupno 200 radnika.

Zenički Mittal upošljava oko 2.200 radnika. Ukupno oko 3.000 radnika zaposleno je u Mittalu u Zenici i Prijedoru, ali postoji još čitav lanac poduzeća i kompanija s kojima surađuju.

OGLAS
OGLAS
Oglasi
LM